Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Moorman sluit meer sluitingen basisscholen niet uit

8 oktober 2019, 12.33 uur · Aangepast 8 oktober 2019, 14.04 uur

Vanwege het nijpende lerarentekort gaat met ingang van de herfstvakantie basisschool de 16e Montessori dicht. En de school in Zuidoost is niet de enige. Onderwijswethouder Marjolein Moorman sluit zelfs niet uit dat dit scenario zich de komende jaren vaker zal voordoen, schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.

Dit jaar moeten vier Amsterdamse basisscholen en dependances dicht. Naast de 16e Montessori, besloot schoolbestuur STAIJ om basisschool De Olympus op IJburg af te bouwen en in 2021 te sluiten. Basisschool De Lotus in Zuidoost zal na de zomervakantie gefaseerd sluiten. Ook De Waaier in Oost gaat dan dicht. 

In 2016 en 2017 gingen er ook al vijf basisscholen dicht: De Insulinde, De Saffier en dependance 't Gouden Ei. Daarnaast haalden de twee door Maurice de Hond opgerichte iPadscholen de bestaansnorm niet. 

Lees ook: Bestuurder over 16e Montessori: 'Konden niet garant staan voor goed onderwijs

Kwetsbaarheid kleine scholen
Moorman waarschuwt voor de kwetsbaarheid van kleine scholen, omdat het lerarentekort hen het hardste treft. Met als gevolg dat een school de onderwijskwaliteit niet meer kan garanderen en plotseling moet sluiten, zoals het geval was bij de 16e Montessorischool. Een zorgvuldige afbouwperiode was toen niet meer mogelijk. De 110 leerlingen worden nu in rap tempo verdeeld over andere scholen in Zuidoost.

Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs

Proactieve benadering
De wethouder wil zo'n noodscenario voorkomen en pleit voor een proactieve benadering. Ze wil met de schoolbesturen om de tafel van de 39 scholen die langer dan 3 jaar onder de opheffingsnorm van 195 leerlingen zitten. Gekeken wordt dan of de school nog perspectief heeft. Zo niet, dan kan er op tijd gekozen worden voor het afbouwen van een school zodat een onverwachte sluiting voorkomen kan worden.