Cultuur

NL
V

24e editie Amsterdam Dance Event is ook voor disco-fans, kinderen en milieuvriendelijken

16 oktober 2019, 09.00 uur · Foto: Sacha Hoebergen / ADE

Vanaf vandaag staat de stad weer vijf dagen én nachten lang in het teken van het Amsterdam Dance Event. Honderdduizenden dance-liefhebbers doen de stad aan voor feestjes, festivals, concerten en conferenties.

Het is alweer de 24e editie van het grootste internationale dance-event, dat letterlijk van een klein feest uitgroeide tot een evenement van wereldformaat. In 1995 werd het festival voor het eerst georganiseerd, toen kwamen er zo'n 300 bezoekers op af. Vandaag de dag trekt het festival maar liefst ca. 400.000 bezoekers.

Het evenement is in bijna 25 jaar een van de grootste festivals ter wereld geworden. En dat is niet zo gek, wanneer je bedenkt dat er ieder jaar meer dan 2500 artiesten optreden op zo'n 200 locaties door heel Amsterdam. Naast de veelbesproken feesten is er ook een grote conferentie met zo'n 600 sprekers.

Lees ook: Record voor ADE: ruim 400.000 bezoekers

Ins & outs van de muziekindustrie
Van woensdag 16 oktober tot en met zondag 20 oktober wordt er op verschillende locaties in de stad gesproken over de meest uiteenlopende onderwerpen, met professionals uit de binnenlandse en buitenlandse muziekindustrie. Dat gebeurt onder andere in De Balie en De Melkweg.

Zo organiseert CJP op woensdag een panel over het inclusiever maken van de dancescene, zowel in de programmering van clubs als op de dansvloer. In Generator Hostel wordt diezelfde dag besproken hoe Generatie Z muziek ontdekt via social media en komt vrijdag de rechterhand van rapper Jay-Z naar de Melkweg om de ins & outs te delen over het runnen van een muzieklabel.

Kids of The Bims
Lokaler is de screening van Kids of The Bims, een korte docu over de huidige realiteit van de Bijlmer door de ogen van jonge kunstenaars. In de docu wordt gezocht naar het nieuwe geluid van de Bijlmer en hoe dit het huidige sociale en culturele landschap in Nederland beïnvloedt. Vrijdag te zien in de Melkweg.

Lees ook: Pepperspray bij Martin Garrix vermoedelijk truc van zakkenrollers

Kind mee naar Tomorrowland
Het Belgische Tomorrowland is dit jaar voor het eerst ook onderdeel van ADE. In het kader van hun vijftienjarig bestaan is er komende donderdag en vrijdag een tweedaags Tomorrowland in de Ziggo Dome. Namen als Tiësto, Afrojack, Steve Aoki en Armin van Buuren staan op het programma.

Meer onverwachts is het bezoek van het Metropole Orkest, dat bekende Tomorrowland classics op hun eigen manier ten gehore zal brengen. Leuk om te weten is dat er geen minimumleeftijd aan het feest is verbonden en je dus je kind en/of kleinkind mee kan nemen naar het festival.

Japanse regenbogen
Niet zo'n zin in dance, maar meer in disco? Dan zit je donderdag misschien toch beter in de Shelter waar het populaire Japanse Rainbow Disco Festival een avond organiseert.

Dit festival wordt ieder jaar drie dagen lang groots gevierd in Japan. Voor hun tienjarig bestaan strijken ze neer in Amsterdam voor een tipje van de sluier. DJ's Kikiorox & Wata Igarashi, de huisdj's van het festival, zijn dan ook de headliners. Maar ook Sandrien en Rush hour's Antal zullen te horen zijn, gewoon van Amsterdamse bodem.

Lees ook: 'Opfrissen en opladen' tijdens laatste dag ADE 

Nooit meer slapen
Zou het lijstje compleet zijn zonder te benoemen dat De School weer het hele weekend losgaat? Nee. Ook dit jaar kunnen de voetjes van de vloer vanaf vrijdag 23.00 uur tot en met maandagochtend 09.00 uur tijdens Het Weekend van De School. Bijna 40 DJ's komen langs, onder wie Carista, Job Jobse, Mairo Nawaz, LYZZA, en Parrish Smith. Slapen doe je maar daarna of - zoals ze zelf zeggen - als je dood bent.

Milieuvriendelijk
Op zaterdag 19 oktober organiseert DJ Sam Feldt het allereerste CO2-neutrale feest tijdens ADE, in tijdelijke club Space Temp. aan de Burgerweeshuisweg. Bekende namen als Fedde Le Grand, Goldfish en natuurlijk Sam Feldt zullen van zich laten horen.

Toegang tot het feest gebeurt op basis van donaties. Alle donaties gaan naar de Heartfeldt Foundation, dat zich inzet voor een duurzamere en milieuvriendelijkere wereld.