Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klimaatactivisten blokkeren verschillende straten in de stad

11 oktober 2019, 08.06 uur · Aangepast 11 oktober 2019, 21.23 uur

Op verschillende plekken in de stad zijn vanmorgen klimaatactivisten van Extinction Rebellion de straat opgegaan.

Ze blokkeren of blokkeerden onder meer de Bilderdijkstraat, de Stadhouderskade, het Weesperplein, de De Ruijterkade, de Wibautstraat, de Apollolaan, het Haarlemmerplein en de Piet Heinkade. Ook waren ze bij het Amstel Station, het Scheepvaartmuseum en bij station Noorderpark van de Noordzuidlijn.

AT5

Volgens een van de activisten zullen ze de hele ochtend op verschillende plekken in de stad actie voeren. Ze zullen daar korte tijd (7 minuten) staan en weer doorgaan naar een andere plek. Dit tot een uur of 11. Aan de acties doen in totaal tussen de 200 en 300 mensen mee. Op elke plek tussen de 20 en 40 man.

Automobilisten die door de activisten werden tegengehouden op de Stadhouderskade reageren wisselend op de blokkade. Zo vindt één man, die van de gelegenheid gebruik maakt om even zijn benen te strekken, het alleen maar goed dat 'jonge mensen betrokken zijn'. Een ander lijkt minder blij met de acties en reageert alleen met 'oprotten!'. 

AT5


De gemeente laat weten dat demonstreren mag, maar blokkeren niet. Bij signalering van een blokkade komt de politie ter plaatse. Als de actievoerders geen gehoor geven aan het verzoek van de agenten de weg te verlaten, zal de politie optreden.