Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevel uitgebrand pand staat los en helt voorover: 'De gevel kan omvallen'

11 oktober 2019, 11.25 uur · Aangepast 11 oktober 2019, 19.06 uur

De gevel van de panden aan de Eerste Helmersstraat in West waar vanmorgen vroeg een grote brand heeft gewoed, staat los en helt iets voorover. 'De gevel leunt als het ware tegen de steiger die voor de panden staat', zei de brandweer vanmiddag. De gevel wordt gefaseerd afgebroken.

Het vuur is inmiddels onder controle. Toen het sein brand meester werd gegeven, kwam er een grote bouwkraan die de monumentale gevel uit 1888 'een tikkie de goede kant op' moest geven. Dat plan werd aan het einde van de middag gewijzigd. De brandweer is de gevel nu gefaseerd aan het afbreken met de bouwkraan. 

De twee uitgebrande panden stonden leeg en werden verbouwd. De historische gevel stond in de steigers en het bouwwerk erachter was voor een groot deel afgebroken om vervolgens weer op te bouwen. Door het vuur is de gevel een stukje naar voren gaan hellen.  

AT5

De twee omliggende panden hebben ook veel rook- en waterschade opgelopen. De Woningbouwinspectie is ter plaatse en onderzoekt hoe ernstig die schade is, de bewoners van die huizen worden in de buurt opgevangen. Het gaat om 2 à 3 woningen aan beide zijden. 

Lees ook: Grote brand in West, omwonenden geëvacueerd