Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim baan voor padden, kikkers en slangen dankzij 'Natuurzoom' in Zuidoost

24 oktober 2019, 10.06 uur

Aan de rand van Amsterdam Zuidoost ligt een ecologisch gebied dat IJburg met Ouderkerk aan de Amstel verbindt. Hier leven ringslangen, padden, kikkers en talloze insecten.

Maar steile oevers, drukke wegen of spoorbanen belemmeren de dieren en insecten vaak om zich te verplaatsen. Dankzij project Natuurzoom van de gemeente en de Provincie Noord-Holland wordt er een veilige verbinding gemaakt voor dieren en insecten. 

Kikkers en watersalamanders
In het AT5-programma Amsterdam Informeert nemen we een kijkje in het Gaasperplasgebied. Stadsecoloog Geert Timmermans leidt ons hier rond.

Om de leefbaarheid te verbeteren zijn in het gebied oevers verlaagd, broeihopen gemaakt en poelen aangelegd voor de ringslang.

'De poelen leggen we aan omdat het voedsel van de ringslang bestaat uit kikkers en kleine watersalamanders en die leven in deze poelen', vertelt Timmermans. 'De versterking van flora en fauna is dus niet alleen leuk voor de ringslang, maar voor iedereen die aan het recreëren is, omdat je dan een slang ziet kruipen of ziet zonnen.' 

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/natuurzoom