Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Kritiek op binnenstadvisie Zef Hemel: 'Weet niet of dit gaat helpen'

11 oktober 2019, 16.55 uur · Aangepast 11 oktober 2019, 17.12 uur

'Beleidsmatig heeft deze visie totaal geen grond.' Met die woorden classificeert binnenstadbewoner Bert Nap het rapport 'De toekomstige historische binnenstad' van planoloog Zef Hemel. Nap mist naar eigen zeggen de urgentie om de puinhoop in het centrum aan te pakken.

'De termen 'pretpark' en 'urban jungle' worden negatief bestempeld, en komen er een paar keer in voor, maar wij bewoners zitten er middenin', zegt Nap.

'Eerst snoeien, dan verder kijken'
De visie die Zef Hemel in opdracht van burgemeester Halsema schreef, is in principe niet bedoeld voor het geven van concrete maatregelen, maar Nap is toch lichtelijk teleurgesteld. Samen met het Wijkoverleg d'Oude Binnenstad strijdt hij al jaren tegen de excessen van toerisme in dat deel van het centrum.

De allegorie van 'tuinieren', die de maker in het rapport hanteert, kan Nap ook minder goed waarderen. 'Het is hier inmiddels behoorlijk overwoekerd geraakt. Ik vraag dan van de stad of je eerst kan gaan snoeien, voordat je verder gaat kijken.' 

Meer dan alleen wonen
Willem Koster van Amsterdam City vindt de nadruk op de bewoners in de visie daarentegen andere aspecten van de binnenstad tekort doen. 'Hij stelt voortdurend de functie van het wonen voorop. Daar heb ik niks op tegen, maar er is daar meer dan alleen wonen, wonen en wonen.'

De voorzitter van de koepel van ondernemersverenigingen in de binnenstad vindt dat alle bedrijvigheid die losstaat van toerisme, volledig vergeten is door Zef Hemel. Hij heeft het dan over de werkfunctie, kantoren en alle faciliteiten die daarbij nodig zijn. 

Lees ook: Zef Hemels definitieve visie op de binnenstad: 'Een nieuw centrum op de Zuidas'

'Het risico dat je loopt als je dit onderdeel vergeet, is dat er verenging ontstaat', zegt Koster. 'Ik denk dat dit niet eens de wens is van de binnenstadbewoners, omdat zij naar mijn idee die multifunctionaliteit van dit gebied ook willen. Werken, wonen en recreëren. Als ze dat niet wilden, dan vertrokken ze wel naar een rustige provinciestad.'

Het rapport van Zef Hemel is bedoeld als startpunt om gemeentebeleid te ontwikkelen en er zal dus serieus naar gekeken worden door de burgemeester.