Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eigenaresse hotel zorgt voor sluiting Spar in binnenstad

13 oktober 2019, 12.53 uur · Foto: Google Streetview

De begin deze maand geopende Spar City in de Nieuwe Doelenstraat in het centrum moet de deuren sluiten. Het gebruik van het pand als minisupermarkt lijkt volgens de voorzieningenrechter namelijk niet toegestaan.

De eigenaresse van een hotel in de straat was naar de rechter gestapt omdat ze het oneens was met de komst van de Spar City. Volgens haar heeft de supermarkt een negatief effect op het woon- en leefklimaat ter plaatse en dus op de uitstraling van haar vijf sterren-hotel.

Bestemmingsplan
In eerste instantie had ze bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen het besluit om een omgevingsvergunning te verlenen aan het bedrijf achter de Spar City. Het vestigen van een supermarkt of minisupermarkt in het pand, waar vroeger Wijkcentrum d' Oude Stadt zat, mag volgens het bestemmingsplan niet. 

Volgens de gemeente kon de vergunning echter niet worden geweigerd. De Spar City zou namelijk een to go-formule zijn die zich richt op klanten die supermarktproducten voor thuis kopen die in de hoofdzaak zijn gericht op het bereiden van een maaltijd in een kortere tijd. Een to go-formule heeft geen breed assortiment en dat zou bij de Spar City ook zo zijn.

Huishoudelijke artikelen
De voorzieningenrechter stelt, na een bezoek aan de website van de Spar City, dat de winkel wel te omschrijven is als een supermarkt. Er is namelijk een assortiment met huishoudelijke artikelen, zoals vuilniszakken, bleekmiddel en batterijen. Bovendien staat er op de website de volgende tekst: 'Uiteraard kun je de hele dag bij ons terecht voor je dagelijkse boodschap.'

De gemeente moet zich zich nogmaals over de kwestie buigen en een nieuw besluit nemen. Tot die tijd moet de Spar City, die op 1 oktober open was gegaan, gesloten blijven. Volgens de voorzieningenrechter is het 'zeer de vraag' of de winkel wel is toegestaan.