Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Rechtbank veroordeelt Jawed S. tot ruim 26 jaar cel voor aanslag Centraal Station

14 oktober 2019, 12.55 uur · Aangepast 14 oktober 2019, 14.31 uur

De 20-jarige Jawed S. is veroordeeld tot 26 jaar en acht maanden cel voor het neersteken van twee Amerikaanse toeristen vorig jaar zomer op het Centraal Station.

Hij moet de twee slachtoffers meer dan 3 miljoen euro schadevergoeding betalen. Het slachtoffer die in een rolstoel belandde, krijgt daarvan 2,6 miljoen euro. Omdat Jawed S. dat geld vermoedelijk zelf niet heeft, zal de Staat het voorschieten en verhalen op de dader.

Hoger dan de eis
De straf valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die eiste begin vorige maand 25 jaar cel voor tweevoudige poging tot moord met een terroristisch oogmerk. 'Heel soms zijn er strafzaken die groter zijn dan de verdachte zelf. Iedereen had hier slachtoffer kunnen worden', benadrukte de officier van justitie toen in haar requisitoir.

Volgens de rechtbank is de kans op herhaling groot. Jawed S. betuigde geen spijt en zei dat hij opnieuw een aanslag zou plegen als hij de kans zou krijgen. 'De maatschappij moet zo lang mogelijk beschermd worden tegen de verdachte. Daarom leggen de maximale straf op', meent de rechtbank.

Terreuraanslag
De in Afghanistan geboren Jawed S. kwam op 31 augustus 2018 met de internationale trein uit Duitsland naar Amsterdam. Hij was boos over het feit dat PVV-leider Geert Wilders een cartoonwedstrijd had uitgeschreven rondom de profeet Mohamed. Volgens justitie kwam de man naar Nederland om willekeurige slachtoffers te maken en had hij  de overtuiging de aanval niet te overleven.

Volgens de rechtbank was er sprake van een terreuraanslag. Hij pleegde zijn daad omdat in zijn ogen zijn religie en de profeet Mohammed waren beledigd. Die beledigingen zouden zijn gedaan door alle Nederlanders en Geert Wilders in het bijzonder. Volgens de rechtbank heeft de aanval, ondanks dat die snel ten einde was, een verwoestend effect gehad op de Amerikanen en hun echtgenotes. 

Lees ook: Agenten vertellen over aanslag CS: 'Ik dacht verdomme, niet in mijn station'

Amerikaanse slachtoffers
S. liep die bewuste vrijdagmiddag zo'n drie kwartier doelloos rond op het Centraal Station. Hij sloeg uiteindelijk toe bij de informatiebalie van de NS in de westtunnel, vlakbij de Starbucks en de Hema. Op camerabeelden, die justitie tijdens de inhoudelijke behandeling toonde, was te zien dat S. een tijdje rondom het informatieloket hing, plotseling een groot mes uit zijn rugtas haaldeen met kracht één van de slachtoffers in zijn rug stak. Daarna haalde hij uit naar een tweede man, die werd geraakt in zijn buik en arm. De man die in zijn rug werd gestoken, liep een dwarslaesie op en zit nog altijd in een rolstoel. 

Lees ook: Vrouw slachtoffer tegen Jawed S.: 'Jij had jouw wapen, ik het mijne: een waterfles'

Jawed S. was al in het vizier 
S. werd 9 seconden later neergeschoten door een politieagent, die hem op dat moment al in de gaten hield. Deze agent, die getraind is in het herkennen van verdachte personen, had kort daarvoor al om versterking gevraagd, omdat hij vond dat S. zich verdacht gedroeg. Nog voor zijn collega's de kans hadden hem om een identiteitsbewijs te vragen, begon S. om zich heen te steken. Het was volgens de rechtbank aan het razendsnelle optreden van de agenten te danken dat er die dag niet meer slachtoffers zijn gevallen. 

AT5 maakte vorige maand in samenwerking met Nieuwsuur een reconstructie van de aanslag. De drie betrokken agenten vertellen daarin uitgebreid hoe zij het incident hebben beleefd. 

Meer over de uitspraak van de rechter vanmiddag om 17:00 uur in het AT5 Nieuws op televisie en via AT5.nl/live