Start van hoofdcontent

112

nl

Enorme ravage Haarlemmermeerstraat door plofkraak, tientallen ruiten gesprongen

15 oktober 2019, 06.30 uur · Aangepast 15 oktober 2019, 14.37 uur · Foto: AT5

Op een geldautomaat in de Haarlemmermeerstraat in Amsterdam-Zuid is vannacht iets na 3.00 uur een plofkraak gepleegd. De ravage is groot: de gevel is zwaar beschadigd en tientallen ruiten zijn gesprongen. 'Het klonk echt als een bom die afging.'

Het gaat om een geldautomaat die tot voor kort van ABN Amro was, ter hoogte van het Hoofddorpplein. Onlangs is er een felgele zogenoemde geldmaat in gekomen. Getuigen spreken van twee daders. Het is onbekend of ze wat hebben kunnen meenemen. Ook is niet bekend hoe ze zijn gevlucht.

Twee luide knallen
Meerdere buurtbewoners zeggen dat ze twee luide knallen hebben gehoord. Door de explosies zijn ramen gesprongen tot op zo'n vijftig meter van de geldautomaat. Veel buurtbewoners zijn door de knallen wakker geschrokken. Volgens een buurtbewoner klonk het 'echt als een bom die afging'.

De knallen werden zelfs een paar kilometer verderop in de Staatsliedenbuurt gehoord. 

De politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie hebben de straat afgezet. Ook zochten ze nog naar meer explosieven, maar die werden niet meer gevonden. Inmiddels is het afgezette gebied kleiner geworden.

AT5 houdt een kaartje bij met gepleegde plofkraken.