Start van hoofdcontent

Stad

nl

Team van politie dat zakkenrollers spotte op CS moet uniform aan

17 oktober 2019, 11.01 uur · Aangepast 17 oktober 2019, 13.52 uur · Foto: Facebook / Politie Amsterdam Team Openbaar Vervoer

Het zogeheten Prioteam van de politie in het openbaar vervoer, dat opereerde op het Centraal Station, andere stations en in het openbaar vervoer, mag niet meer in burger surveilleren. Het team werd eerder succesvol ingezet bij het 'spotten' van criminelen zoals zakkenrollers.

Omdat er te weinig agenten zijn in het team, moeten de agenten weer in uniform werken. 'Die beslissing is genomen vanwege capaciteitsproblemen, ook bij het Team Openbaar Vervoer. Omdat de veiligheid voorop staat doen ze nu andere taken', laat een woordvoerder van de politie weten.

Lees ook: Zakkenrollers in de boeien geslagen na nog geen uur in Amsterdam

De agenten in burger zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld de opsporing van zakkenrollers. Het zou gaan om zo'n vier agenten, die dat werk normaal gesproken vier dagen per week doen. Daar is nu door personeelsgebrek in de rest van het team dus een eind aan gekomen.

Volgens de politiewoordvoerder betekent dat niet automatisch dat er op geen enkel moment agenten in burger aanwezig zijn. 'De Landelijke Eenheid is er soms aanwezig en de recherche kan ook toevallig daar een onderzoek draaien.' Daarnaast opereert er in de binnenstad ook het zogeheten zakkenrollersteam.

Lees ook: 'Boevenvanger' filmt arrestatie zakkenrollers

Mochten er meer agenten aan het werk gaan bij Team Openbaar Vervoer, dan kunnen de agenten weer vier dagen in de week in burger aan de slag.