Start van hoofdcontent

Stad

nl

Elbert Dijkgraaf onderzoekt problemen bij AEB

18 oktober 2019, 07.40 uur

Oud-SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is een van de drie deskundigen die de komende maanden onderzoek doet naar de situatie bij het Afval Energie Bedrijf.

Dat hebben wethouders Marieke van Doorninck en Sharon Dijksma laten weten. De onderzoekscommissie bestaat verder uit hoogleraar Corporate Governance aan de VU Jaap Winter en oud-PvdA-Kamerlid Staf Depla.

Lees ook: Oppositie verbaasd over extra 45 miljoen voor AEB: 'Totale puinhoop'

'Bij de samenstelling van de onderzoekscommissie is rekening gehouden met ervaring en kennis van governance, de markt van afvalverwerking, financiën en control en gemeentelijk bestuur', schrijven Van Doorninck en Dijksma. Mogelijk wordt er later nog een vierde lid aan de onderzoekscommissie toegevoegd.

De commissie wordt ondersteund door een adviesbureau. Van Doorninck en Dijksma zeggen dat zowel de leden van de onderzoekscommissie als het adviesbureau niet meer verdienen dan de wethoudersnorm. Dat is iets minder dan tienduizend euro per maand.

Lees ook: D66: 'Pas als je een krankjorum slechte prijs voor AEB krijgt, moet je houden overwegen'

Het eerste wat de commissie gaat doen is een onderzoeksopdracht formuleren. Winter, Dijkgraaf en Depla hebben al laten weten het accent te willen leggen op de 'te leren lessen'. Hun eindrapport wordt in juni 2020 verwacht. In december komt er meer informatie over de onderzoeksopdracht, werkwijze en planning.