Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Pop-up museum WONDR in Noord beklad uit protest tegen gentrificatie

18 oktober 2019, 20.00 uur · Aangepast 19 oktober 2019, 12.53 uur

Pop-up museum WONDR Experience op de Meeuwenlaan is vannacht beklad door activisten van de groep Verdedig Noord. Deze groep verzet zich tegen de gentrificatie van het stadsdeel en ziet WONDR als onderdeel van het probleem.

Buurtbewoners reageren verschillend op de actie. Zo heeft een vrouw begrip voor het statement dat wordt gemaakt. 'Het lijkt misschien een beetje fel', zegt zij. 'Maar op het moment dat een groep mensen niet heel duidelijk maakt wat er aan de hand is, gebeurt er geen fuck'.

Lees ook: Pop-up museum in Noord moet speeltuin voor volwassenen zijn

Een andere man noemt het onderkliederen van het museum flauw. 'Ik begrijp het sentiment dat er van alles moet gebeuren in de buurt. Maar dit pop-up museum zit dat niet in de weg.'

Massih Hutak
De actie is een initiatief van schrijver en rapper Massih Hutak, die momenteel een voorstelling heeft genaamd Verdedig Noord. Vandaag zette hij een videoclip online waarin te zien is hoe de teksten op het gebouw van WONDR met graffiti gespoten worden.

Op de roze muren stond vanochtend de vraag: 'Welk wonder heeft de Vogelbuurt hard nodig?' Met daarachter opties als 'Bijbouwen van nieuwe sociale huurwoningen', 'Meer gemengde en betere scholen' of 'Marshmallow museum'. Achter die laatste optie stond een vinkje. 

Verdedig Noord laat via een Statement weten dat de actie een protest is tegen het 'selfie-museum' WONDR, dat naar hun idee niet thuis hoort bij de Vogelbuurt, waar veel bewoners kampen met sociaal-economische problemen. 'Iets wat WONDR nul interesseert en wat ze je ook graag willen laten vergeten', schrijft de groep. 

Entreeprijs
Andere buurtbewoners geven aan geen probleem te hebben met het museum en vinden de roze muren een leuke toevoeging voor de buurt. Wel vinden veel van hen dat de entreeprijs omlaag moet, zodat de wat armere bewoners van de buurt ook van het museum kunnen genieten.

'Ik zou zeggen: loop naar binnen en vraag of het allemaal anders kan?', stelt een man voor. 'Misschien kunnen ze op een bepaalde dag buurtbewoners gratis naar binnen laten.' Het museum kon vandaag niet reageren op de actie.