Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Te hoge concentraties lood in drinkwater in tuindorpen Noord'

19 oktober 2019, 10.04 uur

In het drinkwater van woningen in Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot is een te hoge concentratie lood aangetroffen. Voor jonge kinderen kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.

Dat meldt Het Parool. Bij 1655 huurwoningen van Ymere in de tuindorpen viel deze week een brief op de mat, waarin wordt gewaarschuwd dat de woningen mogelijk zijn aangesloten op een centrale ringleiding van lood. Het gebruik van lood in waterleidingen is al lang verboden, maar een aantal woningen dat in de jaren '20 en '30 is gebouwd, is nog wel aangesloten op de ringleiding. In tegenstelling tot de meeste andere leidingen is deze ringleiding nooit vervangen. Op die manier kwam in verschillende woningen lood in het drinkwater.

Volgens Fred Woudenberg van de GGD kan een te grote concentratie aan lood schadelijk zijn voor jonge kinderen. Zo kan lood het leervermogen van kinderen negatief beïnvloeden. 'Uit onderzoek blijkt dat drinkwater met een loodconcentratie van dertig microgram per liter correspondeert met vijf IQ-punten', zegt Woudenberg in Het Parool. De GGD adviseert daarom om de leidingen te verwijderen. 

Woningcoöperatie Ymere, dat veel woningen in de buurten verhuurt, gaat onderzoeken welke woningen aangesloten zijn op een loden ringleiding. Het gaat volgens de Woningcoöperatie misschien wel om honderden huizen. Ymere wil graag af van loden leidingen, maar daarvoor moet wel de vloer van woningen worden opengebroken. 

Advies
Waternet geeft aan dat het de verantwoordelijkheid is van de huiseigenaar om te controleren of er loden leidingen aanwezig zijn en om deze vervolgens te vervangen. De leidingen zijn grijs en als je er op tikt geven ze een dof geluid. Het helpt om de kraan twee minuten door laten spoelen, maar dat geeft geen garanties dat er geen lood in het water zit. Waternet adviseert ouders dan ook om hun jonge kinderen bronwater te geven.