Start van hoofdcontent

Stad

nl

Black Achievement ambassadeur Dywel is 'gewoon een jongen die keihard heeft gewerkt'

19 oktober 2019, 13.46 uur · Aangepast 23 oktober 2019, 13.25 uur

Schrijvers, muzikanten, theatermakers, medici, sporters en ondernemers; tijdens de Black Achievement Month deze maand worden zwarte rolmodellen en talenten met optredens en debatten extra onder de aandacht gebracht. Pianist Dywel Braaf is ambassadeur van het evenement.

De 22-jarige Dywel Braaf is geboren en getogen in de Bijlmer. Al op jonge leeftijd ontdekte hij zijn passie: piano spelen. 'Toen ik niet kon slapen, besloot mijn moeder om Mozart op te zetten. Dat vond ik heel mooi; zo ben ik verliefd geworden op klassieke muziek. Niet veel later hebben mijn ouders een keyboard voor me gekocht. Dat is helemaal uit de hand gelopen en geworden wat het nu is', vertelt Braaf.

Lees ook: Berget Lewis: 'Black Achievement Month blijft nodig'

'Alles heeft een basis'
Inmiddels studeert Braaf aan het conservatorium in Zwolle. Dit jaar is hij dus één van de ambassadeurs van de Black Achievement Month, al is dat voor hem bijna niet te geloven: 'Ik vind het een eer dat ik als voorbeeld gezien mag worden voor mijn maatschappij, maar ik ben gewoon een hardwerkende jongen van 22 die net als iedere man doet waarvoor hij geroepen is.'

Toch blijft Braaf bescheiden. 'Ik maak ook fouten. Iedereen doet dat. Ik ben gewoon zoals ieder ander. Het is net als wiskunde; alles heeft een basis. Een rapper kan niet rappen als hij nooit heeft leren spreken. Overal moet je een begin voor maken en de tijd voor nemen.'

Lees ook: 'Mensen denken soms dat ik de verdachte ben, tot ik mijn toga aantrek'

Pijnlijk om te zien
Braaf vindt dat het 'triest' is dat er nog een Black Achievement maand nodig is. 'Ik vind het goed dat het er is, maar niet goed dat het er moet zijn. Je moet altijd erkenning krijgen en gezien worden. Er is zoveel meer talent en mensen die nog meer voor de maatschappij betekenen of doen', vertelt hij.

Awards
Op dinsdag 29 oktober worden als afsluiting van de Black Achievement Month de Black Achievement Awards uitgereikt. Deze awards worden uitgereikt aan personen die opvallen op het gebied van sport, kunst en cultuur, wetenschap en onderwijs, mens en maatschappij. De uitreiking vindt plaats in het DeLaMar Theater.