Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tot twee jaar gevangenisstraf geëist voor handgranaat aan supportershome ADO

23 oktober 2019, 12.46 uur · Aangepast 23 oktober 2019, 19.27 uur · Foto: AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen van twee en anderhalf jaar cel geëist tegen drie Amsterdammers voor het ophangen van een handgranaat aan het supportershome van ADO Den Haag.

Dat meldt het OM vanmiddag. Het explosief werd op dinsdagochtend 9 april bij het supportershonk gevonden. Ook waren er drie rode kruizen op het home geverfd. De verdachten, twee mannen van toen 18 jaar en één man van 20 jaar oud, werden twee weken later opgepakt

Lees ook: Verdachten handgranaat bij supportershome ADO voor de rechter

Kenteken
De drie verdachten stonden vandaag voor de rechter. Tijdens de rechtszaak bleek dat er op beelden van een bewakingscamera te zien was dat iemand op 8 april vanuit een auto naar het supportershome rent. Het kenteken van die auto bleek op naam te staan van de vader van een van de verdachten. 

De drie zeggen dat ze niets van de granaat afwisten. De bestuurder van de auto zei tijdens de zitting dat hij op commando reed omdat iemand in de auto een afspraak had. Degene die volgens de politie zou zijn uitgestapt, zegt dat hij niet in Den Haag was. 

Lees ook: Drie kruizen naast handgranaat bij supportershome ADO

Gecontroleerd
Opvallend genoeg is de auto, volgens het OM niet lang nadat de handgranaat was achtergelaten, bij Schiphol door de politie gecontroleerd. Agenten vonden in de auto een plastic zak met daarin grijze duct tape en een spuitbus met rode verf. De drie inzittenden zouden 'overdreven vriendelijk' hebben gedaan. Toen was de handgranaat echter nog niet aangetroffen, vandaar dat de mannen verder mochten rijden.

De handgranaat zou twaalf uur lang ongemerkt aan het home hebben gehangen. Volgens het OM is er sprake van opzettelijke bedreiging en vernieling.