Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pand in De Pijp mag verbouwd worden tot 24-uursopvang, ondanks verzet

24 oktober 2019, 14.30 uur · Aangepast 24 oktober 2019, 14.42 uur · Foto: Google Streetview

De gemeente mag beginnen met de werkzaamheden aan een pand in de Pieter Aertszstraat in De Pijp, dat heeft de rechter besloten. Buurtbewoners vroegen de rechter om in te grijpen, zij zien de geplande 24-uursopvang voor ongedocumenteerden in het gebouw niet zitten.

In de wijk is ook al een verslaafdenopvang en een daklozenopvang. Een 24-uursopvang, waar volgens de bewoners 38 alleenstaande mannen komen te wonen, zou het woon- en leefklimaat in de wijk te sterk aantasten, zo betoogden zij. Om te voorkomen dat de gemeente zou beginnen met de verbouwingen vroegen zij de rechter om een voorlopige voorziening. Maar die werd geweigerd.

Lees ook: Stadsdeel Zuid positief over 24-uursopvang ongedocumenteerden

De rechter vindt dat de gemeente voldoende maatregelen genomen heeft om overlast van de 24-uursopvang te voorkomen. Zo komt er een dagbesteding voor bewoners op een andere locatie in de stad. Bovendien is bij andere opvanglocaties voor ongedocumenteerden nooit onaanvaardbare overlast ontstaan, meldt de rechtbank.

Lees ook: Reportage: Verdeeldheid in Buitenveldert om opvang ongedocumenteerden

Het is overigens niet uitgesloten dat de buurtbewoners toch hun gelijk halen. Er komt nog een uitspraak in een bezwaarprocedure. Die uitspraak komt voordat er ongedocumenteerden in het pand worden opgevangen. Mocht besloten worden dat er geen 24-uursopvang in het pand mag komen, dan zit de gemeente wel met een deels verbouwd pand.