Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners Kattenburg vrezen meer verkeer: 'We pikken het niet'

26 oktober 2019, 20.18 uur

Met veel lawaai demonstreerden een paar honderd boze Kattenburgers vanmiddag tegen de maatregelen van verkeerswethouder Sharon Dijksma om de stad autoluw te maken. Naar verwachting neemt de verkeersdruk op de Kattenburgerstraat met 30 procent toe en dat accepteren de bewoners niet.

Op verschillende plekken rond het Centraal Station worden straten, als het aan Dijksma ligt, afgesloten voor auto's. Bewoners van Kattenburg denken dat het verkeer dan via hun wijk gaat rijden. 

'We zijn heel kwaad en we pikken het niet', zei een van de demonstrerende bewoners. Een ander zei 'heel erg boos' te zijn. 'Er moet iets gebeuren, het moet veranderen. We kunnen niet meer op ons balkon zitten.'

De bewoners verwachten dat automobilisten via de Kattenburgerstraat rijden om het centrum in te komen.

Het zou nu al druk zijn in de Kattenburgerstraat. 'Ga hier maar eens op een maandag om 17.00 uur staan. Dan staat er een hele rij met auto's. En die laten allemaal hun motor aan staan. Ik heb al gezondheidsproblemen, dus ik ben zeker bang voor mijn gezondheid', zegt een bewoner. 

De Kattenburgers blokkeerden tijdens de demonstratie de weg. Toen een automobilist daarom via het fietspad verder reed, kreeg hij een bekeuring en moest hij van de politie weer achteruit rijden, terwijl een demonstrerende Kattenburger op een scootmobiel achter hem aan reed.

Een automobilist die de blokkade van de demonstranten probeerde te omzeilen kreeg een boete.

De gemeente laat in een reactie weten dat de verkeersdrukte in de Kattenburgerstraat naar verwachting inderdaad zal toenemen. Wel zal de straat verlaagd en versmald worden en dichter bij het Marineterrein, en dus iets verder van de woningen in Kattenburg, komen te liggen.

Begin volgend jaar beslist de gemeenteraad of de plannen van Dijksma inderdaad doorgaan.