Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners van de Wenckebachweg geven allerlaatste feestje

27 oktober 2019, 21.00 uur

Ter afsluiting van veertien jaar Wenckebachweg hielden de bewoners van de containers gisteravond nog een laatste feestje. 'Ik vind het erg jammer dat deze plek straks weg is. Het was een plek waar iedereen werd geaccepteerd', vertelt een van hen.

Op 31 oktober is het namelijk zover, dan moeten de studenten en statushouders hun woning écht verlaten. Daarna worden de containers verwijderd en elders in het land neergezet. 

De containers worden al bewoond sinds 2005. Eigenlijk moesten ze al eerder worden weggehaald, maar dat kwam er niet van. Nu komt er dan alsnog een einde aan het tijdperk. 

Bajesschreeuwers
Veel bewoners vinden het jammer dat ze moeten vertrekken. Toch was het niet altijd rustig wonen in het complex. Want met de Hells Angels aan de ene kant en de gevangenen van de Bijlmerbajes aan de andere kant, was het niet bepaald een braaf buurtje.  

Lees ook: Studenten bang voor enge bajesschreeuwers

Voor sommige bewoners gold dat dan ook als een memorabele ervaring. Vooral de zogenoemde 'bajesschreeuwers' blijven hen bij. 'Ik heb weleens meegemaakt dat er een aantal mensen hier naartoe kwam en over het slootje tegen mensen in de bajes begon te schreeuwen', vertelt een bewoner. 

Herinneringen
Op een aantal incidenten na, zeggen de bewoners toch vooral terug te kijken op een bijzondere tijd. 'Ondanks de grote mix aan mensen, is het toch echt een community. Toen ik hier op mijn achttiende kwam wonen, voelde het echt als een warm bad', vertelt een van hen. 

Een andere bewoonster heeft vooral goede herinneringen aan haar ontmoeting met Eberhard van der Laan. 'Ik kan me goed herinneren dat Van der Laan hier een biertje heeft gedronken. Hij was naar Ajax geweest, dus hij was helemaal schor', zegt ze. 'Hij zat in ons studentencafé op een veel te lelijke oude leren stoel met ons te praten over de buurt en over de veiligheid.'

Nieuwe woning
Na het feest moeten de studenten zich gaan richten op hun verhuizing. Hoewel de bewoners al enige tijd wisten dat de containers een nieuwe bestemming zouden krijgen, heeft een aantal van hen nog geen nieuwe woning kunnen vinden. 

'Ik ben druk bezig, maar Amsterdam is heel erg moeilijk. Tot die tijd ga ik bij vrienden op de bank slapen, dus het komt wel goed', vertelt een van de bewoners.