Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het krioelt van de ringslangen in de stad: 'Ze doen het met meerdere mannen tegelijk'

28 oktober 2019, 18.16 uur · Aangepast 29 oktober 2019, 12.38 uur

Nog nooit waren er zoveel ringslangen in de stad. De afgelopen tijd hebben ze in Noord alleen al 2140 eieren gevonden. Goed nieuws volgens stadsecoloog Fred Haaijen uit Noord, die deze maand met groepen vrijwilligers op pad is om de ringslangen in kaart te brengen.

De stadsecoloog kan zijn geluk niet op. De broeihopen in Noord die speciaal voor de ringslangen zijn gemaakt, zitten vol met honderden uitgekomen eitjes. 'Kijk nou hoe prachtig dit is', zegt hij met tientallen lege eieren in zijn hand, waar de jonge ringslangen de afgelopen tijd zijn uit gekropen. 

Recordaantal eieren
Met tientallen vrijwilligers zoeken ze naar de eieren die zijn uitgekomen in de broeihopen. Aan de hand van het aantal eieren kan ook een ruwe berekening worden gemaakt van het aantal slangen. Vorig jaar werden er in totaal maar liefst 7.132 eieren gevonden, een recordaantal. 'We schatten dat er z'n 2000 ringslangen in de stad leven', zegt Haaijen.

De groei komt door de warme zomers, maar belangrijker nog is de hulp van Amsterdammers. Er worden elk voorjaar broeihopen met paardenmest en takken gemaakt waar de beesten hun eieren in kunnen leggen. 'Als het goed gaat met de ringslang dan gaat het goed met de andere dieren. De ringslang is een gidsdier waardoor ik weet of de natuur in balans is', vertelt de stadsecoloog uit Noord. 

'Ringsletjes'
In de broeihopen duiken af en toe een verdwaalde ringslang op. Het zijn de baby ringslangen van 1 à 2 maanden oud. Volgens de stadsecoloog moeten Amsterdammers een aantal feitjes weten over de ringslang. Allereerst zijn ze niet gevaarlijk voor mensen. Als een ringslang zich bedreigd voelt gaat hij hard sissen om vijanden af te schrikken. Ze kunnen ook schijnaanvallen uitvoeren met een gesloten bek of net doen alsof ze dood zijn. 

Daarnaast zijn de ringslangen niet monogaam. 'Leuk om te weten is dat de vrouwtjes het met meerdere mannetjes doen. Ze rollen hier dan over de dijk', vertelt Haaijen lachend.