Start van hoofdcontent

112

nl

Nieuw-West verft berucht kruispunt in Slotermeer knalblauw

29 oktober 2019, 11.55 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het is al jaren een van de beruchtste kruispunten van Amsterdam: dat van de Burgemeester Röellstraat met de Burgemeester Van Leeuwenlaan. Nu heeft de gemeente een nieuwe oplossing bedacht die de veiligheid moet verbeteren: een knalblauwe kleur.

Om de zoveel tijd is het raak op het kruispunten. Eind september vonden er zelfs twee ongelukken in twee dagen plaats. Bij een van die twee ongevallen moest een bestuurder uit zijn auto geknipt worden. Het absolute dieptepunt was in 2017 toen de 16-jarige Shanelle onder de tram kwam en overleed.

Lees ook: Stadsdeel Nieuw-West: rotonde lijkt beste oplossing voor berucht kruispunt

De roep van buurtbewoners om verkeerslichten was sterk. Maar volgens de gemeente wordt het kruispunt daar niet veiliger door, omdat mensen dan ook lang moeten wachten als er weinig verkeer is. 'De ervaring is dat daardoor dan meer mensen juist door rood gaan rijden', zei een woordvoerder twee jaar geleden.

'Rotonde mogelijk beste oplossing'
Deze maand zei stadsdeelbestuurder Erik Bodeldijk dat een rotonde op termijn mogelijk de beste oplossing is. Daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan. Ook denkt hij aan verkeersremmende maatregelen en borden met daar 'let op gevaarlijk kruispunt'. 

Lees ook: Zorgen om gevaarlijk kruispunt: 'Nieuw dodelijk ongeval kwestie van tijd'

Een beslissing over definitieve maatregelen wordt later genomen. Maar het stadsdeel wil daar niet op wachten en heeft het kruispunt daarom alvast blauw geverfd, zodat het meer opvalt. Daar blijft het vermoedelijk niet bij, laat een woordvoerder weten. 'Het blauw kleuren is de eerste van een aantal stappen om de verkeersveiligheid te verbeteren.'