Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asterweg in Noord wordt toekomstbestendig: ruimte voor fietsers en 'rainproof'

1 november 2019, 18.42 uur · Aangepast 4 november 2019, 09.25 uur

Door de explosieve woningbouw in de omgeving van de Asterweg in Noord wordt er steeds intensiever gebruik gemaakt van de straat. Met het oog op de toekomst krijgt de straat een nieuwe inrichting met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Ook wordt het wegdek 'rainproof' gemaakt.

Momenteel worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Zo worden ondergronds oude kabels en leidingen vervangen, waardoor de buurt op termijn ook volledig van het aardgas af kan. Daarna wordt gestart met de aanleg van vrijliggende fietspaden en komt er in het midden van de Asterweg een oversteekplaats voor voetgangers.

Rainproof
'Het "rainproof"
maken van de weg is onderdeel van het bestand maken van de stad tegen klimaatverandering, zoals bijvoorbeeld hevige regenval', vertelt omgevingsmanager Sjors Ebbeling. Het huidige rioolsysteem kan deze regenval op een gegeven moment niet meer verwerken. Door de Asterweg schuin aan te leggen wordt het water op een natuurlijke manier afgevoerd naar bijvoorbeeld nabijgelegen kanalen.

Eenrichtingsverkeer
Deze werkzaamheden hebben verschillende gevolgen voor het verkeer. De Asterweg is tijdens het werk alleen toegankelijk voor auto's die van de Docklandsweg naar de Distelweg rijden. Automobilisten die vanaf de Distelweg komen aanrijden zullen moeten omrijden via de Grasweg.

Parkeren kan alleen een één zijde van de straat. 'Op dit moment zijn bouwvakkers bezig met de eerste fase van de werkzaamheden, waarbij ze het trottoir en de parkeervakken van de ene zijde van de Asterweg eruit halen', aldus Ebbeling. Fietsers en voetgangers kunnen gewoon gebruik blijven maken van de Asterweg.