Start van hoofdcontent

Stad

nl

Familie emotioneel bij zitting over agent die Harm (34) doodreed: 'Gat in ons gezin geslagen'

31 oktober 2019, 11.29 uur · Aangepast 31 oktober 2019, 12.28 uur · Foto: AT5

De agent die de 34-jarige Harm Wimmenhove doodreed, staat vandaag voor de rechter. Hij komt daarbij ook zelf aan het woord. 'Het ging allemaal heel plotseling, het kwam uit het niets', vertelt de politieman.

Harm kwam tijdens de bewuste nacht terug van een vaartochtje met vrienden. Hij stapte op de fiets en reed richting huis. Ondertussen spoedde een agent zich richting een melding van een inbraak op het Damrak.

Lees ook: Slachtoffer aanrijding politieauto overleden

De politieman had duidelijk haast en reed daarom 85 kilometer per uur. Zijn busje botste vervolgens op de fiets van Harm. De klap werd de 34-jarige Amsterdammer uiteindelijk fataal.

'Ik heb de risico's overwogen'
Het ging allemaal erg plotseling, vertelt agent Raymundo A. vandaag tijdens de zitting. 'Ineens kwam de fietser van rechts, ik wist niet dat daar een oversteekplaats was', verklaart de agent.

Lees ook: Vader doodgereden Harm (34): 'Blij dat agent toch voor de rechter moet komen'

A. reed die avond zonder zwaailichten en sirenes. Daarvoor had de meldkamer volgens hem geen toestemming gegeven. Maar de agent heeft naar eigen zeggen zo voorzichtig mogelijk gereden. 'Ik heb de risico's overwogen en vond het veilig.'

Veilig de overkant gehaald
Wel reed hij harder dan was toegestaan. Maar volgens A. mag een agent 40 kilometer boven de maximale snelheid rijden. Anderzijds laat een berekening zien dat Harm waarschijnlijk veilig de overkant had gehaald, als A. wel gewoon 50 kilometer per uur had gereden.

'Uiterst onzorgvuldig'
De familie van Harm kijkt dan ook op een andere manier terug op de gebeurtenis. 'U had nooit zo roekeloos over de Nassaukade moeten rijden. Dat maakt ons boos. Als agent heeft u een voorbeeldfunctie. Wat voor leed u heeft aangericht, is niet te beschrijven', vertelt zijn moeder. 

Ook Roel Wimmenhove, de vader van Harm, heeft sterke twijfels bij de verklaringen van de agent. 'A. heeft verklaard dat Harm uit het niets kwam. Dat is niet waar natuurlijk. Er was geen tijd om elkaar te zien. Onze conclusie is dat de agent uiterst onzorgvuldig heeft gehandeld.'

'Rouwen is hard werken'
De familieleden benadrukken daarnaast hoeveel effect het dodelijke ongeluk op hen heeft gehad. 'Zijn lach, zijn humor, zijn verhalen, zijn appjes. Er is een gat in ons gezin geslagen', vertelt de moeder. 'We hebben hulp moeten zoeken. Rouwen is hard werken.'

Zaak seponeren
Opvallend is dat de zaak in eerste instantie niet voor zou komen. De officier van jusitie was van plan om de zaak te seponeren, ondanks de dodelijke afloop van het ongeluk. De agent had weliswaar te hard gereden maar Harm had hem wél voorrang moeten geven, was de gedachte. Bovendien bleek Harm geen lampjes op zijn fiets te hebben en had hij al een aantal drankjes op. 

Zijn familie nam daar geen genoegen mee en startte een procedure om de vervolging van de agent af te dwingen. Het gerechtshof oordeelde dat er genoeg vragen zijn die door een strafrechter moeten worden beoordeeld. 

Verwerking
Voor de vader van Harm, Roel Wimmenhove, was dat een belangrijke stap. Hij vertelde eerder aan AT5 dat de vervolging bijdraagt aan de verwerking van het grote verlies. 'Het is nodig om het een goede plek te kunnen geven. Dat je niet het idee hebt dat het wordt weggezet met "had hij maar beter uit moeten kijken".'

Lees ook: Vader doodgereden Harm hoopt op gerechtigheid: 'De politie moet hiervan leren'

AT5-verslaggever Tessa Neijland is aanwezig in de rechtszaal: