Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Serie politiebureau Burgwallen: 'We willen laten zien dat er een mens in uniform zit'

31 oktober 2019, 15.00 uur · Aangepast 31 oktober 2019, 15.11 uur

Berovingen, schietpartijen, huiselijk geweld en dealen op straat. Voor de agenten van politiebureau Burgwallen in het centrum is dit aan de orde van de dag. Presentator Ewout Genemans maakte hier een programma over en liep vier maanden met het team mee.

Een gillende vrouw in een woning die in paniek is door een schreeuwende man naast haar. Een deur die maar niet open wil, terwijl de politiehond onverstoorbaar door blijft blaffen. Het is een van de scènes uit de eerste aflevering van Bureau Burgwallen. Agenten Lieke en Jan helpen samen met andere agenten de man - die naakt en in de war is - de woning uit en kunnen daarna ook de vrouw helpen.

Als Lieke en Jan het incident daarna op straat bespreken, heeft Jan over de impact die zo'n situatie op hem heeft. Hij spreekt zelfs over een 'horrorhuis'. 'Ze vertellen je vooraf niet wat je binnen aantreft, dat maakt ons werk lastig.'

Goed gedaan of goed gegaan
Het bovenstaande scenario liep redelijk goed af: niemand raakte gewond en de betrokkenen hebben hulp gekregen. Maar dat iets goed afloopt, vertelt Jan, is vaak ook te danken aan veel geluk. Een veelgehoord cliché bij de politie is zelfs: "is het goed gegaan of is het goed gegaan?"

'In veel gevallen komen we tot de conclusie dat het wel goed is gegaan of goed is uitgepakt. Het had vaak ook heel anders kunnen aflopen', licht Jan toe. Op de vraag of dat niet erg zorgwekkend is, zegt hij: 'Ja, dat is het ook. De roep om meer training is er al heel lang. Ik zeg niet dat collega's niet capabel zijn, maar je wil gewoon veel meer ruimte voor training.' Lieke valt hem bij. 'Als je op de schietbaan staat en je bent lang niet geweest, denk je: o ja, zo zit het. Ik wil niet zeggen dat we lopen te kloten maar als je iedere maand zou oefenen zou dat een heleboel schelen.'

Lees ook: Politiebureau Burgwallen officieel geopend: 'We hebben nu ook loungeplekken'

Straatdealers
De agenten krijgen ook veel te maken met straatdealers, die vaak toeristen oplichten door de verkoop van nepdrugs. In de serie is te zien dat agenten sommige dealers bij naam kennen en al vaker hebben opgepakt. Ook blijkt een van de opgepakte dealers niet bepaald onder de indruk van de arrestatie. 'Waarom moet ik me druk maken? Ik sta over twee uur toch weer buiten', zegt hij in de politiewagen.

'Dat is wel frustrerend', zegt agent Lieke. 'Ik zou liever zien dat ze langer achter een dikke deur verdwijnen, maar dat gaat niet gebeuren. Als je je daar druk om gaat maken is het werk niet meer leuk en ik vind het werk veel te leuk. Het is wat het is.'

Grapjes maken
Ondanks alle ellende die de agenten tegenkomen tijdens het werk, hebben ze ook veel lol met elkaar. 'Je moet alles kunnen relativeren. Als je dat niet doet, word je gek', zegt Jan. 'We willen met deze serie laten zien dat er geen robot maar een mens in het uniform zit', zegt Lieke.

De eerste aflevering van Bureau Burgwallen is aanstaande maandag te zien op RTL4.