Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondergrondse werkzaamheden gestart op Spui en Singel: 'Het is een zooitje'

4 november 2019, 09.00 uur · Aangepast 4 november 2019, 09.27 uur

Het Spui en het Singel liggen gedeeltelijk open. Liander en Waternet vernieuwen de verouderde riolering, evenals de gas- en waterleidingen, ter voorbereiding op de grootschalige herinrichting van de openbare ruimte tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en het Koningsplein.

De herinrichting van het Spui, het Singel en het Koningsplein start na de zomer van 2020. Op dit moment wordt gewerkt op het Spui en op het kruispunt van het Singel en de Heiligeweg, waar verouderde leidingen worden vervangen. Dit kan overdag enige verkeershinder en ook geluidsoverlast veroorzaken.

Lees ook: Herinrichting Singel: 'Als dat betekent dat er minder auto's komen is het helemaal top'

'Het is echt een zooitje', zegt een voorbijganger op het Spui dat grotendeels is afgezet met blauwe hekken. Ook bij boekhandel Athenaeum merken ze veel van de werkzaamheden. 'Er is veel lawaai en gedoe, maar het is zoals het is. Het moet gebeuren', vertelt een medewerker. 

Einde Spuistraat dicht
Van 28 oktober tot begin december 2019 is de Spuistraat afgesloten voor auto's en fietsers. Alleen bestemmingsverkeer van minder dan 8 meter lang mag de Spuistraat inrijden, om aan het einde weer om te keren. Voetgangers mogen gewoon doorlopen, fietsers moeten vanaf de Rosmarijnsteeg afstappen, om te voet verder te gaan naar het Spui.

Vanaf het Rokin is het Spui voor bestemmingsverkeer alleen bereikbaar tussen 07.00 en 11.00 uur.

Verkeer richting Muntplein gestremd
Van 18 november tot 30 november is het auto- en fietsverkeer op het Singel vanaf het Koningsplein naar het Muntplein gestremd, omdat dan ook daar de riolering wordt vervangen. Er worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer te begeleiden. Fiets- en voetgangers kunnen langs het werk.