Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van ontucht verdachte hoofdofficier niet vervolgd door blunder OM

1 november 2019, 16.28 uur · Foto: René Wessel

Plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L. wordt niet meer vervolgd wegens ontucht met een 16-jarige jongen. Dat komt door een blunder van het Openbaar Ministerie (OM).

Vervolging moest van de Hoge Raad door officieren van justitie van het Haagse parket plaatsvinden, om te zorgen voor een onpartijdige vervolging en berechting van de 46-jarige Vincent L.. Het OM heeft echter toch Amsterdamse officieren van justitie ingezet.

Lees ook: 'Verbijstering en ongeloof' bij OM na aanhouding medewerker

'De rechtbank vindt die handelwijze van het Openbaar Ministerie in strijd met het wettelijk systeem en met de beslissing van de Hoge Raad', laat de rechtbank Den Haag weten. 'Een officier van justitie die wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit moet worden vervolgd op zo’n manier dat de schijn van bevoordeling of benadeling van hem wordt vermeden. Dat is hier nu niet gebeurd.'

Het Openbaar Ministerie is daarom niet ontvankelijk in de strafzaak verklaard en de strafzaak tegen L. is daarmee beëindigd. Hij mag volgens de wet niet meer worden vervolgd voor het tegen betaling hebben van seksuele contacten met de tiener. Het OM kan nog wel tegen de beslissing van de rechtbank in hoger beroep gaan.

Lees ook: Door OM ontslagen hoofdofficier wordt nu advocaat

De zaak kwam aan het rollen toen de ouders van de jongen berichten vonden op zijn smartphone. L. werd daarna, net als tien andere mannen, opgepakt.