Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kukenheim komt geld tekort voor jeugdzorg: 'Wachtlijsten zullen oplopen'

1 november 2019, 19.00 uur · Aangepast 1 november 2019, 19.39 uur

Wethouder Simone Kukenheim verandert het stelsel van specialistische jeugdhulp, omdat de manier van werken op dit moment te veel geld kost. Er wordt dit jaar mogelijk 21 miljoen euro meer uitgegeven dan de bedoeling was.

Dat schrijft Kukenheim in een brief aan de gemeenteraad. 'De huidige situatie is simpelweg financieel onhoudbaar. Ik maak me daar zorgen over, want dat betekent dat wachttijden zullen oplopen.'

In 2018 liet de gemeente het zogeheten budgetplafond los, zodat zorgaanbieders ieder Amsterdams kind konden helpen dat wordt gemeld voor zorg. In de praktijk zou zijn gebleken dat er daardoor te veel kinderen terecht komen in de zwaarste vorm van specialistische hulp. Dit kostte volgens Kukenheim te veel geld.

In het nieuwe stelsel moet de nadruk nog meer liggen op 'bredere hulp in het voortraject'. Er moet onder meer beter samengewerkt worden met jongerenwerk, schuldhulpverlening, onderwijs en woningbouw, zodat jongeren worden geholpen 'voordat de nood te hoog wordt'.

Afgelopen september legden honderden Amsterdamse jeugdzorgmedewerkers hun werk neer om te protesteren tegen de personeelstekorten en lange wachtlijsten waarmee de sector al jarenlang kampt.