Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leraren krijgen extra geld, staking afgeblazen

1 november 2019, 20.07 uur · Aangepast 1 november 2019, 20.37 uur

Het kabinet trekt honderden miljoenen extra uit voor het onderwijs. De vakbonden hebben de grote onderwijsstaking, die aanstaande woensdag zou plaatsvinden, daarom afgeblazen.

Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft dat vanmiddag afgesproken met de AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), de PO-Raad en VO-raad. De afspraken vastgelegd in een convenant.

Lees ook: Leraren demonstreren tijdens grote onderwijsstaking op Dam

In totaal gaat het om 460 miljoen euro. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs krijgen nog dit jaar 300 miljoen euro extra, gelijk verdeeld over beide sectoren. Ook wordt er 97 miljoen euro naar voren gehaald om de werkdruk voor leraren en schoolleiders te verminderen. Daarnaast komt er meer geld voor bijvoorbeeld opleidingen en een hoger salaris. 

'We hebben de stakingsoproep ingetrokken', zegt Liesbeth Verheggen, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOB). 'We snappen wel heel goed de actiebereidheid. Misschien hebben scholen al afspraken met ouders gemaakt over een sluiting. Het is aan de schoolbesturen om de afspraken wel of niet terug te draaien.'

Lees ook: Schooljaar van start met protest tegen lerarentekort: 'Wordt steeds erger'

Niet alle leraren zijn blij met de beslissing van de vakbonden. 'De bond heeft helemaal niets met de leden besproken!', twittert een docente, die vakbond AOb daarna vraagt zichzelf op te heffen.