Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijstandsgerechtigde moet tweeduizend euro terugbetalen na vondst hennepplantage

2 november 2019, 16.28 uur

Een bijstandsgerechtigde moet de gemeente ongeveer tweeduizend euro terugbetalen, omdat er hennepplanten in zijn woning zijn aangetroffen. Dat heeft de rechter deze week geoordeeld.

In de woning van de man vond de politie op 28 april 2018 twintig tot dertig stekken van hennepplanten. De zogenoemde Sociale Recherche, gespecialiseerd in fraudezaken, onderzocht daarna of de man wel recht had op een uitkering.

Herzien
Op basis van de uitkomst van dat onderzoek besloot de gemeente de bijstandsuitkering die de man van 1 maart 2018 tot en met 29 april 2018 kreeg te herzien. Er werd een bedrag van 1951 euro teruggevorderd. 

De man, die sinds januari 2010 een uitkering krijgt, was het daar niet mee eens. Hij erkende dat hij vorig jaar in februari of maart zaadjes in de potten heeft gedaan, maar volgens hem was er geen sprake van professionele hennepteelt. Het zou hooguit om tien tot vijftien planten voor eigen gebruik zijn gegaan. Hij heeft er naar eigen zeggen nooit geld aan verdiend.

Bedrijfsmatige teelt
De rechtbank vindt echter dat het kweken van vijf hennepplanten of meer al te omschrijven is als 'bedrijfsmatige teelt'. Volgens de rechtbank zou de oogst ongeveer 400 gram zijn geweest, terwijl de man zelf maar twee gram per week zegt te gebruiken. 

Een uitkeringsgerechtigde moet bedrijfsactiviteiten melden. Dat heeft de man niet gedaan en daarom was het terecht dat de gemeente zo'n tweeduizend euro terug wil. 'Nergens blijkt uit dat er een dringende reden was om van terugvordering af te zien.'