Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grootste kans op inbraak in Zuidoost en Nieuw-West

4 november 2019, 12.32 uur · Aangepast 4 november 2019, 13.17 uur

De dagen worden korter, en dit betekent dat het hoogseizoen voor inbrekers weer is geopend. Vooral in Zuidoost is de kans groot, in de lijst van top 10 wijken met de grootste inbraakkans van Noord-Holland bezet het stadsdeel de eerste vier plaatsen. Op plek vijf staat Nieuw-West.

Dat blijkt uit cijfers van de InbraakBarometer van Interpolis. Postcodegebieden 1102, 1103, 1105 en 1106, wijken in Zuidoost, lopen het grootste risico van heel Noord-Holland. Postcodegebied 1069 in Nieuw-West staat op de vijfde plek.

Wintermaanden
Vooral in deze tijd van het jaar is het vaak raak, aldus Joost van Bunchem van Interpolis. 'Nu de donkere maanden weer zijn begonnen, weten inbrekers precies wanneer bewoners niet thuis zijn en natuurlijk opereren zij zelf graag in het donker.'

Dit zorgt voor een toename in het aantal inbraken, vooral tijdens de feestdagen is er een duidelijke piek te zien. Tijdens de kerstdagen wordt er 50 procent meer ingebroken dan op andere dagen in december en januari.

Maatregelen
Het nemen van een aantal simpele maatregelen kan vaak al voldoende zijn om inbrekers af te schrikken, zegt Van Bunchem. 'Inbrekers houden niet van licht, lawaai en lang werk. Beveiligingsmaatregelen zoals een automatisch lichtsysteem, een alarm of goed hang- en sluitwerk verlagen de kans op inbraak enorm.'

Benieuwd hoe groot het risico is in jouw wijk? Check het via de InbraakBarometer.