Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raad woensdag met Halsema in debat over rovende asielzoekers

4 november 2019, 12.21 uur · Aangepast 4 november 2019, 21.56 uur · Foto: AT5

De gemeenteraad gaat woensdag met burgemeester Femke Halsema in debat over de naar schatting honderden aanhoudingen waarbij asielzoekers jaarlijks betrokken zijn.

Bij de Amsterdamse politie heersen er zorgen over het aantal asielzoekers, in veel gevallen afkomstig uit Ter Apel, die in de binnenstad worden aangehouden.

Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen exacte cijfers bekend, omdat zaken als etniciteit niet geregistreerd mogen worden. 'Wel krijgen we signalen van onze collega's op straat. Op basis daarvan hebben we een inschatting gemaakt.' Binnen het korps staan de criminele asielzoekers zelfs bekend als 'vlinners', vluchtelingen in Nederland.

De raadspartijen VVD, Forum voor Democratie en CDA willen van Halsema antwoorden hebben. 'We vinden het heel belangrijk om volledige transparantie te hebben', zegt VVD-fractievoorzitter Marianne Poot. 'We willen bekijken of we ook afspraken kunnen maken met Ter Apel, zodat diegenen die zich hier schuldig aan maken, niet zomaar kunnen terugkeren naar Amsterdam.'