Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bajesdorp-bewoners in spanning over besluit gemeenteraad

5 november 2019, 11.28 uur · Aangepast 5 november 2019, 15.06 uur · Door Redactie

De bewoners van de culturele vrijplaats Bajesdorp willen als wooncoöperatie een appartementencomplex bouwen op het terrein van de oude Bijlmerbajes. De gemeenteraad besluit morgen of zij een perceel van de projectontwikkelaar van het toekomstige Bajes Kwartier opkopen voor de wooncoöperatie. 

Als de gemeenteraad er morgen mee instemt om de grond te kopen van de projectontwikkelaar, dan zal de wooncoöperatie van Bajesdorp via de erfpachtkosten de gemeente terugbetalen. De bewoners van Bajesdorp zijn 15 jaar geleden als krakers neergestreken in de oude cipierswoningen van de Bijlmerbajes.

Het gebied waar ze wonen is opgekocht door een projectontwikkelaar die de nieuwe wijk Bajes Kwartier gaat ontwikkelen. Als wooncoöperatie hopen de Bajesdorp bewoners hun plek te kunnen behouden en betaalbare woningen toe te voegen aan de stad.

Wat is een wooncoöperatie?

Steeds meer mensen vormen een wooncoöperatie om langdurig betaalbare woningen te realiseren. Deze maand staat het AT5-programma Bouw Woon Leef in het teken van wooncoöperaties. Een wooncoöperatie, niet te verwarren met een woningcorporatie, is een vorm van collectief wonen waarbij de bewoners zelf voor het beheer en zelf voor het bestuur zorgen.

Mensen die een wooncoöperatie starten willen door samen te werken en het zelf te doen, meer betaalbare woningen creëren in de stad. Leden van een wooncoöperatie mogen geen winstoogmerk hebben waardoor de woningen langdurig betaalbaar blijven.

Actieplan van wethouder Ivens

Wethouder Ivens juicht het toe dat er steeds meer wooncoöperaties ontstaan en stelde een actieplan op. De ambitie van wethouder Ivens is dat over 20 jaar, 10% van woningvoorraad uit wooncoöperaties bestaat.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam een paar pilots gedaan om zelfstandige wooncoöperaties een plek te geven. Zo kwamen er een aantal kavels vrij waar wooncoöperaties zich op konden inschrijven via een tendersysteem (een soort aanbesteding).

Zo heeft wooncoöperatie De Warren een zelfbouwkavel gekregen op Centrumeiland. Bij station Science park heeft wooncoöperatie De Nieuwe Meent een tender gekregen om een appartementencomplex te gaan bouwen. Het opzetten van een wooncoöperatie, de financiering rond krijgen en een tender bemachtigen is momenteel nog een erg tijdrovende klus. Bij steunpunt !woon kunnen (toekomstige) leden van wooncoöperaties terecht voor advies.

Meer Bouw Woon Leef?
Kijk naar meer video's over wooncoöperaties bouwen, wonen en leven op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.