Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Utrechtse fans boycotten duel met Ajax, FC Utrecht solidair

8 november 2019, 11.38 uur · Aangepast 8 november 2019, 12.29 uur · Door Redactie

Het uitvak in de Johan Cruijff Arena blijft leeg komende zondag. Fans van FC Utrecht zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Amsterdam om het aantal bezoekende supporters niet te verhogen. In een statement op de website van FC Utrecht laat de club weten solidair te zijn met haar supporters.

instagram: @jedeye_fpv

Vorig jaar waren er 630 supporters van de club aanwezig in de Arena tijdens het duel met Ajax. Volgens de supportersvereniging waren er geen redenen om het aantal uitsupporters terug te schroeven. 

'Dit seizoen was de afspraak dat FC Utrecht in eerste instantie 500 kaarten zou afnemen. Zodra deze verkocht waren, kon FC Utrecht extra kaarten aanvragen. Dat is gebeurd', is te lezen op de site van de supportersvereniging van de club. 'Tot onze grote verbazing blijkt dat de gemeente Amsterdam niet bereid is om goedkeuring te geven voor deze (100 tot 150) extra kaarten. De reden vanuit de gemeente is dat er niet voldoende politiecapaciteit beschikbaar is.'

Andere lezing gemeente

Reden dus voor de supporters om nu in het geheel niet naar Amsterdam af te reizen, een beslissing die de club steunt. 'De club is (..) gelet op het normalisatietraject rondom de onderlinge ontmoetingen tussen FC Utrecht en Ajax en de voortgang daarvan, nadrukkelijk teleurgesteld over het feit dat de gemeente Amsterdam heeft besloten het aantal voor FC Utrecht-supporters beschikbare kaarten in de Johan Cruijff Arena ten opzichte van de editie van afgelopen seizoen terug te brengen.' 

Volgens de gemeente Amsterdam zit de vork anders in de steel. De gemeente zegt dat, nadat het aantal supporters was opgeschroefd van 500 naar 630, er toch weer ongeregeldheden zijn geweest. 'Daarom is voor aanvang van dit seizoen in overleg met alle partijen besloten dat het aantal supporters weer terug zou gaan naar 500. Daar was iedereen bij.' Volgens de gemeente proberen de Utrechtfans nu kort voor het duel toch het aantal aanwezige supporters op te schroeven, terwijl dat op korte termijn, mede vanwege de beschikbare politiecapaciteit, niet mogelijk is.

Ajax laat weten inhoudelijk niet in te gaan op de situatie omdat het hier gaat om een besluit van de gemeente. 

Niet de enige boycot

Dinsdag maakten ook de supporters van Willem II bekend op 6 december niet naar Amsterdam te komen. Dit omdat fans van de club vorig seizoen op Centraal Station uit voorzorg werden ingesloten door ME'ers.

Toen waren er signalen dat in de buurt van het station een confrontatie zou ontstaan met Ajaxfans, waarna burgemeester Halsema een noodbevel uitvaardigde. Berry van Gool, destijds algemeen directeur van Willem II, uitte toen al zijn ongenoegen over de gang van zaken. Ook de supporters zelf spraken hun ongenoegen uit. 'Wij zijn van mening dat de supporters ten onrechte van hun vrijheid beroofd zijn.