Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geschiedenisleraar van het jaar grapt: 'Onvoldoendes liggen niet aan mij'

12 november 2019, 17.55 uur · Door Redactie

Marike Barendse is afgelopen zaterdag uitgeroepen tot geschiedenisleraar van het jaar. De winnares geeft les op het Vossius gymnasium in Zuid staat deze week 'gewoon' weer voor de klas.

Vandaag staat er een les over D-Day op het programma. Barendse neemt de klas in haar verhaal mee naar het strand van Normandië, waar duizenden militairen de dood vonden in de poging het Europese vasteland te bereiken. De leerlingen zijn muisstil. De stof gaat er in als zoete koek.

De wedstrijd werd georganiseerd door het Rijksmuseum en de NTR. Dat Barendse won verbaast haar leerlingen niet. 'Toen ze vrijdag op De Wereld Draait Door was en mijn vrienden en ik haar en de andere kandidaten zagen, dachten wij al dat ze zou winnen,' zegt een leerling.

Hoewel Barendse niet had verwacht dat ze de titel ontvangst mocht nemen, is ze wel heel trots. 'Ik voel me zeer vereerd. Ik ben blij, ook voor mijn leerlingen en voor de school. Het is heel leuk. De leerlingen hebben mij genomineerd en dat maakt het extra bijzonder.

De lerares probeert zo veel mogelijk voorbeelden te geven door filmpjes en foto's. Daarnaast haalt ze de inspiratie voor haar lessen vaak uit de verhalen van haar eigen grootouders. Haar methode werkt en daar zijn de leerlingen het mee eens. Zo zegt een leerling: 'Ze maakt de lessen heel erg leuk en krijgt altijd je aandacht te pakken. Het is altijd interessant. Er is liever nooit een dag dat ik geen geschiedenis heb. Ik heb altijd zin in de les.'

Marike Barendse waarschuwt haar leerlingen wel nu zij de geschiedenisleraar van het jaar is: 'Ik heb tegen mijn leerlingen gezegd: je krijgt nu les van de beste geschiedenislerares van Nederland, dus als je een onvoldoende haalt, dan ligt het niet aan mij.'