Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Uitgesproken tweet Stedelijk Museum over Zwarte Piet leidt tot liefde en afschuw

17 november 2019, 20.58 uur · Aangepast 17 november 2019, 22.08 uur
Door Redactie · Foto: Charlie Lou

De tweet waarmee het Stedelijk Museum zich uitspreekt tegen Zwarte Piet, heeft tot veel discussie geleid. In de tweet steunt het museum een vreedzaam protest tegen Zwarte Piet 'in de hoop dat er dialoog mogelijk is om tradities te veranderen'. 

Het museum schreef samen te werken met Mitchell Esajas en Jessica de Abreu van The Black Archives en het 'vreedzame protest' op het Malieveld te steunen.

Op het bericht is inmiddels bijna negenhonderd keer gereageerd en het heeft duizend likes gekregen. Maar er is ook kritiek. 'Een gemeentelijke instantie die positie kiest in een identity politics-actie voor 'een dialoog om tradities te veranderen'. Dat is dus geen dialoog, want die dient een eenzijdig doel', schreef journalist en opiniemaker Syp Wynia. 

Subsidie

'Het wordt tijd om de enorme subsidies die dit "museum" ontvangt te heroverwegen', stelt Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet. 

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting deelt een sneer uit aan Baudet en prijst het Stedelijk juist. 'Ga je niet over. Doei! #hupStedelijk.' Ook anderen vallen het Stedelijk bij: 'Goed dat jullie je in deze discussie mengen. Sterkte, dat ook.'