Stad

NL
V

Dieselauto's van achtduizend Amsterdammers mogen straks de de stad niet meer in

18 november 2019, 11.36 uur · Aangepast 18 november 2019, 15.43 uur
Door Redactie · Foto: Flickr/frankieleon

In de strijd voor het verbeteren van de luchtkwaliteit neemt Amsterdam de volgende stap. Dieselauto's van voor 2005 worden vanaf november 2020 geweerd. Ongeveer achtduizend Amsterdammers hebben zo'n oudere diesel, waarmee ze dus straks niet meer kunnen rijden binnen de ring.  Dat heeft het college besloten. 

Amsterdam kiest daarmee voor de meest strikte variant van een landelijke harmonisatie van milieuzones. Er zijn twee smaken; een gele en een groene milieuzone en Amsterdam kiest de laatste vorm. Dat betekent dat dieselauto's van voor 2005 worden geweerd. 

Subsidieregeling

Een flinke groep Amsterdammers wordt geraakt door de maatregel. De gemeente laat in een brief weten dat het gaat om achtduizend mensen. Zij kunnen wel aanspraak maken op een subsidieregeling. Het gaat om een bedrag tussen de vijfhonderd en tweeduizend euro. Wethouder Sharon Dijksma stelt in totaal vier miljoen euro beschikbaar voor die regeling. 

Dijksma is blij met de maatregel. Ze stelt dat de luchtkwaliteit sterk verbetert op plekken waar dat hard nodig is. 'Zo roken aan het einde van de Weesperstraat bewoners jaarlijks zo'n 44 sigaretten minder mee.'

Oldtimers

De milieuzone geldt niet voor alle dieselvoertuigen met een emissieklasse 3 of lager. Er zijn landelijk uitzonderingen voor bepaalde aangepaste voertuigen voor gehandicapten, oldtimers van 40 jaar en ouder en kampeerwagens van inwoners van een milieuzone-gebied. De gemeente onderzoekt nog of er aanvullende lokale ontheffingen wenselijk zijn.

De nieuwe milieuzone gaat gelden binnen de ring A10. Op de ring zelf mogen de oudere diesels nog wel rijden. Amsterdammers die te maken krijgen met de nieuwe maatregelen ontvangen deze maand een brief. Er is nog inspraak mogelijk over het besluit van het college. Op 18 december wordt de kwestie besproken in de gemeenteraad.