Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Maximaal 25 tractoren toegestaan bij boerenprotest op de Dam

18 november 2019, 16.36 uur · Door Redactie

De boeren die op 13 december op de Dam willen protesteren, mogen maximaal 25 tractoren meenemen. Dat is een van de belangrijkste voorwaarden die burgemeester Halsema heeft gesteld aan het protest. 

De agrariërs willen met tientallen tractoren naar de stad te komen om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofregels, zeiden ze eerder. Bart Kemp, initiatiefnemer van boerencomité Agractie, had het over 25 tot 50 tractoren. Maar Halsema zegt nu dat er maximaal plaats is voor 25 tractoren. 

Geen alcohol

Ook mogen de boeren geen alcohol meenemen, mag er geen hinder ontstaan voor het openbaar vervoer, voetgangers en fietsers. De manifestatie mag hoogstens vier uur duren: van 12.00 tot 16.00 uur. Ook mag er niks worden geplaatst op of aan het Nationaal Monument.

Volgens de gemeente is het noodzakelijk om deze strikte afspraken te maken gezien de protesten in Groningen en Den Haag vorige maand. In Groningen werd de deur van het provinciehuis geramd en ook in Den Haag leidde het protest tot veel overlast, vernielingen en verkeersovertredingen.

Zorgen voor herhaling

Dat de boeren nu op de Dam willen demonstreren 'in het hart van de kwetsbare en drukke binnenstad, versterkt onze zorgen voor herhaling', schrijft Halsema. Ze wil absoluut niet dat de boeren hun recht op demonstratie misbruiken voor verstoringen of vernielingen. Als de voorwaarden door boeren niet worden nageleefd, zal er tegen hen worden opgetreden, laat ze weten.