Stad

NL
V

Laborante VU healt homo via geloof

14 juli 2009, 12.09 uur · Aangepast 15 juli 2009, 13.07 uur

Een laborante bij het VU Medisch Centrum heeft enkele jaren geleden een hiv-positieve homoactivist, Mikel Haman, doorverwezen voor genezing naar haar Pinkstergemeente. Dit meldt Trouw dinsdag.

De laborante wees hem op de ongekende mogelijkheden die haar geloof hem bood: met een bezoek aan haar pinkstergemeente zou Haman verlost kunnen worden van zijn dagelijkse dosis medicijnen. Ook zou hij in de kerk afgeholpen kunnen worden van zjin zondige geaardheid.

Ruim een jaar geleden moest minister Klink van volksgezondheid Kamervragen beantwoorden toen bleek dat in sommige pinkstergemeenten voor de genezing van homoseksualiteit werd gebeden. Dat zou tegelijkertijd een remedie voor hiv en aids zijn. Al eerder zijn binnen defensie en jeugdzorg incidenten geweest waarbij mensen van hun geaardheid of hun hiv verlost konden worden via de 'kracht' van het geloof.

Prof. dr. Sven Danner schrijft in een brief aan Haman dat er "inmiddels indringende gesprekken zijn gevoerd met de laborante" en dat "het VUmc de stellige indruk heeft dat deze resultaat hebben gehad, en dat de medewerker begrijpt dat zoiets niet meer mag voorkomen. Niet bij u, en niet bij andere patiënten."