Start van hoofdcontent

Stad

nl

Strengere regels voor woningdelers: 'Het is onbetaalbaar in je eentje'

19 november 2019, 21.08 uur · Door Redactie

De strengere regels voor woningdelen in de stad komen eraan. Vooral onder studenten leidt dat tot veel onrust, zij vrezen dat ze binnenkort op straat belanden.

AT5

Een van hen is studente Jules, die op een etage woont met nog drie andere studenten. Ze hebben allemaal een eigen kamer, een kleine gemeenschappelijke woonkamer en er is een badkamer. 

'Het is wel een heel lekker huis', vindt ze zelf. Maar of Jules en haar huisgenoten nog lang in de woning mogen blijven, is wel de vraag. Vorige week kregen ze namelijk een mailtje van de verhuurder, die binnenkort wil komen bekijken of de huidige situatie nog wel aan de regels voldoet. 

Nieuwe regels

Want vanaf januari gaat de Huisvestingsverordening 2020 in. Daarbij gelden er onder meer nieuwe regels op het gebied van woningdelen. 

Zo moet elke bewoner een huurcontract hebben en geldt er per wijk een quotum. Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) is dat nodig omdat woningdelen - of verkameren - de afgelopen jaren een enorme vlucht neemt.

AT5

'De prijzen die deze jongeren betalen zijn stormachtig gegroeid. Daarom is er een risico dat steeds meer woningen alleen maar gebruikt worden om te verkameren. Maar dat moet wel een beetje eerlijk zijn en goed verspreid worden over de stad', aldus Ivens. 

Meer rechten

Dat er daardoor misschien mensen op straat komen te staan, kan de wethouder niet ontkennen. 'Er zijn nu al heel veel praktijken waarin verhuurders zich niet aan de regels houden. Maar de verhuurder moet daar zorg voor dragen', stelt hij. 'We willen dat jongeren meer rechten krijgen.'

De gemeente zou dan ook willen voorkomen dat veel jongeren gedupeerd raken door de nieuwe regels. Volgens Ivens neemt het aantal vergunningen stadsbreed zelfs toe. Alleen zal er in sommige delen moeten worden geloot.

'Twintig man op straat'

Jules is er in elk geval niet gerust op. In haar huis heeft maar een van de studenten een huurcontract. 'Volgens mij weten ze wel dat we eigenlijk met z'n vieren wonen', vertelt ze. 'Wij zijn hier blij mee, want het is onbetaalbaar in je eentje. En er zijn gewoon vier kamers.'

Volgens haar vindt de verhuurder de regeling ook prima, hij schrijft tenslotte elke maand 2500 euro bij. Maar door de aangekondigde maatregelen is de situatie waarschijnlijk niet meer houdbaar. 

'Er mogen in vijf procent van de wijk delers wonen', aldus Jules. 'Als je alleen al kijkt naar de vijf appartementen in dit pand, staan er zo twintig man op straat.'