Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks: 'Gemeente zet studenten niet op straat, dat doen verhuurders'

20 november 2019, 21.00 uur · Door Redactie

Tijdens een commissievergadering hebben studenten vanochtend hun zorgen geuit over de strengere regels op het gebied van woningdelen. Maar volgens het college is er vooral sprake van 'desinformatie'. 

AT5

Het debat werd drukbezocht en niet alle aanwezigen konden een plekje op de publieke tribune veroveren. Een deel van de studenten moest daarom plaatsnemen in de centrale hal.

Een van hen gaf daarop aan het vertrouwen in de politiek wel een beetje verloren te hebben. 'Er wordt een uur gepraat over uitstel van het debat, geef de mensen dan wat meer tijd om te spreken.'

Want in totaal waren er zo'n zestig insprekers aanwezig bij het debat, die elk een minuut spreektijd kregen. Daarmee kregen ze twee minuten minder de tijd dan normaal.

'Onze leefwereld'

Toch weerhield dat de studenten er niet van om hun zegje te doen. 'Ik ken ongelofelijk veel mensen die door dit beleid hun huis uit zijn gegooid. Terwijl jullie weigeren op te letten wat er in onze leefwereld gebeurt',  stelde Roeland Endtz (student politicologie).

Ook Sophie Jongeling van het Amsterdamsch Studenten Corps gaf aan zich zorgen te maken. 'Ik vraag u echt uit de grond van mijn hart - en die van alle studenten namens wie ik spreek - om nog eens goed na te denken voordat u hiermee instemt. Laat studenten onderdeel blijven van deze stad.'

Strengere regels

De strengere regels waar de studenten op doelden, zijn onderdeel van de zogeheten 'Huisvestingsverordening Amsterdam 2020'. Zo wil verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) per wijk een quotum voor woningdelen invoeren.

Daarnaast moet elke bewoner een huurcontract hebben, iets wat nu vaak nog niet het geval is. Studenten vrezen vooral dat ze door de nieuwe regels op straat komen te staan. 

'Groot misverstand'

Maar volgens Dorrit de Jong (GroenLinks) is dat een 'groot misverstand'. 'Mensen hebben het gevoel dat de gemeente studenten uit de woningen zet. Dat is niet het geval', vertelde ze vandaag. 

'Waar ik me zorgen over maak, is dat er veel desinformatie is', aldus De Jong. 'Verhuurders die zijn nu studenten eruit aan het zetten. De goedwillende verhuurder kan gewoon nog een vergunning krijgen.'

Hulplijn

Want wie voor januari een aanvraag indient valt niet onder het quotum. Maar hoe dat dan precies werkt, blijft voor veel mensen onduidelijk. 

Om alle vragen goed te kunnen beantwoorden willen D66 en GroenLinks een hulplijn op gaan zetten. Daarnaast moet er een extra campagne worden gelanceerd.