Ajax hoeft zich nauwelijks in te spannen voor ruime overwinning op Heracles

23 november 2019, 21.40 uur · Door Redactie

Ajax heeft vanavond opnieuw een eenvoudige overwinning geboekt. In de Johan Cruijff Arena werd het tegen Heracles Almelo 4-1.

Net als bij alle andere wedstrijden in het betaald voetbal in Nederland dit weekend, en ook bij sommige wedstrijden in het amateurvoetbal, werd er de eerste minuut van het duel niet gevoetbald. In plaats daarvan applaudisseerden de spelers en het publiek om een statement te maken tegen racisme in het voetbal. Aanleiding hiervoor was de gestaakte wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior, waarbij Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira meerdere malen racistisch werd bejegend.

AT5

Hoewel Heracles goed weerstand wist te bieden, was het Ajax dat in de 26ste minuut op voorsprong kwam. Een indraaiende voorzet van Ziyech achter de verdediging werd door Promes ingekopt. Een goal die het tweetal al vaker dit seizoen produceerde, bijvoorbeeld in de uitwedstrijd tegen Chelsea.

Het was verder niet heel groots wat Ajax liet zien. De thuisploeg had de wedstrijd onder controle, maar de scherpte om door te drukken ontbrak.  Heracles kreeg vlak voor rust zelfs nog een grote kans, na een te korte terugspeelbal van Labyad. Onana kon redden.

In de tweede helft bleef Ajax in een vrij laag tempo domineren. Tien minuten na rust vergrootte Labyad de voorsprong, toen hij een voorzet van Blind binnen werkte. Daarmee was het verzet gebroken. Promes zette drie minuten later Ajax op 3-0. De voorzet kwam weinig verrassend alweer van de voet van Ziyech. Door z'n twee goals is Promes nu samen met Malen van PSV topscorer van de eredivsie, beide maakten tien goals.

Dest

Invaller Dest maakte in de slotfase na terugleggen van Huntelaar de vierde van de avond.  Het was zijn eerste goal voor Ajax 1.  Gisteren zei Dest nog tegen AT5 liever de 1-0 dan de 5-0 te maken, dat werd dus de 4-0. het is nog wel de vraag of Dest de treffer ook op z'n naam krijgt, want zijn schot raakte de hak van Huntelaar.

Het was dezelfde Dest die met een inschattingsfout ervoor zorgde dat Dessers alleen op Onana af kon. De spits van Heracles faalde niet en bepaalde de eindstand op 4-1.