Start van hoofdcontent

Stad

nl

Conditie van Amsterdamse bruggen en kademuren wordt onderzocht: 'Er is een hoop werk aan de winkel'

25 november 2019, 14.15 uur · Aangepast 25 november 2019, 16.07 uur · Door Redactie

Veel bruggen en kademuren in Amsterdam zijn oud en niet gebouwd voor het zware moderne verkeer. Naar inschatting van de gemeente voldoet op dit moment een groot deel van de bruggen en kademuren niet aan de constructieve eisen. Daarom is er een onderzoek gestart waarbij duikers worden ingeschakeld om te kijken waar er onderhoud moet worden gepleegd.

AT5

Het gaat om 264 bruggen en 155 kilometer kademuur die op houten palen staan. Deze houten palen kunnen beschadigd zijn of aangetast door bacteriën, waardoor ze soms niet meer sterk genoeg zijn om de bruggen en kademuren nog veel langer te houden. Professionele duikers nemen monsters van de palen om hun conditie te achterhalen.

Klem tussen de palen 

Duiker Pim vertelt in het AT5 programma Amsterdam Informeert hoe deze monsters worden genomen: 'Je zet jezelf onder water klem tussen de palen. Vervolgens druk je handmatig een boor in het hout, draai je hem erin en trek je het hout eruit. Dan heb je je monster.' De monsters worden vervolgens in het lab onderzocht.

Projectmanager Marten van der Plaat legt uit wat er gaat gebeuren met de resultaten: 'De gemeente kijkt aan de hand van de uitkomsten bij welke bruggen er maatregelen moeten worden genomen om ze in goede staat te houden. Als de toestand van de brug accuut gevaarlijk is gaan we over tot gewichtsbeperking of sluiting van de brug,' aldus van der Plaat.

Werk aan de winkel

Het gehele project omtrent de bruggen en kades neemt veel tijd in beslag. 'We zijn nog tweeëneenhalfjaar bezig met onderzoeken van de houten palen,' vertelt van der Plaat. 'Om alles te vernieuwen  zijn we om en nabij twintig jaar bezig. Er is nog een hoop werk aan de winkel', aldus van der Plaat.

Amsterdammers die in de buurt wonen van de werkzaamheden kunnen overlast ervaren. Er kunnen bijvoorbeeld parkeerplekken worden afgesloten of zwaar verkeer wordt niet meer toegelaten. Bewoners worden daarover tijdig geïnformeerd. 

 

 

 

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/bruggenkademuren