Start van hoofdcontent

Stad

nl

Greenpeace pleit voor stop op korte vluchten bij Schiphol: 'Kan ook met de trein'

27 november 2019, 08.19 uur · Door Redactie

Milieuorganisatie Greenpeace pleit ervoor om  korte afstandsvluchten van en naar Schiphol te schrappen. Dat zou 200.000 vluchten schelen, zo blijkt uit onderzoek. 

Luchtverkeersleiding Nederland

Het onderzoek is in opdracht van Greenpeace uitgevoerd door het bureau Royal HaskoningDHV.  Daaruit blijkt onder meer dat een op de drie vliegtuigen vanaf Schiphol niet verder vliegt dan 750 kilometer. 

Vanuit Nederland wordt er vooral gevlogen op Londen, stellen de onderzoekers. Gemiddeld vertrekt er elke 20 minuten een vliegtuig naar de Britse hoofdstad. 

Deze korte vluchten zouden per kilometer een stuk vervuilender zijn. Dat komt door de hoge uitstoot bij landen, taxiën en opstijgen. 

'Zinloze vluchten'

'Wij vinden het schokkend dat er zoveel vluchten zijn op ultrakorte afstand', aldus campagneleider Dewi Zloch namens Greenpeace. 'Want 750 kilometer is in veel gevallen een afstand die je prima met de trein kunt afleggen.'

Het advies van Greenpeace luidt daarom: 'vervang deze zinloze vluchten voor treinen of de elektrische bus'. Maar of dat praktisch ook haalbaar is, heeft het onderzoeksbureau niet onderzocht. 

Meer rapporten

Greenpeace is in elk geval niet de enige partij die strijdt voor krimp. Volgens Het Parool is dit al het derde gepubliceerde actierapport binnen een week waarin daarvoor wordt gepleit. 

Deze timing is niet geheel toevallig: de komende maand meer duidelijkheid moet komen over de toekomst van de Nederlandse luchtvaart. Zo neemt het kabinet een besluit over de groei van Schiphol naar 540.000 vluchten en over de opening van Lelystad Airport. 

Baanverlies

Volgens onderzoek van twee economen betekent dat weliswaar baanverlies, meldt de krant. Maar op de huidige arbeidsmarkt zouden de getroffen werknemers weer snel aan het werk kunnen. 

Officiële rapporten bij groeibesluiten laten daarentegen een minder optimistisch beeld zien. Doordat het aantal passagiers op Schiphol mogelijk halveert, bestaat de kans dat het aantal banen daalt van 114.000 tot onder de zestigduizend.

De bijdrage aan de Nederlandse economie zou volgens deze rapporten bovendien kelderen van negen miljard tot 4,6 miljard euro per jaar. 

Protestfestival

Maar Greenpeace is vastberaden: het aantal vluchten moet krimpen. De milieuorganisatie organiseert daarom in het weekend van 14 december een 'protestfestival' op Schiphol. Het doel van de actie is niet om reizigers te hinderen, wel wil Greenpeace Schiphol aanspreken 'op hun impact'.