Stad

Taxichauffeur niet vervolgd voor bespugen homostel: 'Onsmakelijk'

27 november 2019, 14.44 uur · Aangepast 27 november 2019, 14.55 uur · Door Redactie

Whatsapp

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de taxichauffeur die een homostel zou hebben uitgescholden en bespuugd tijdens de Pride-week niet vervolgen. De reden daarvoor is een gebrek aan bewijs. 

Flickr/Guillaume Paumier

Na afgelopen zomer een gezellig Pride-feestje te hebben gehad in de stad, wilden Luke en zijn vriend met een taxi naar huis. Rond 20.30 uur stapten zij in een Uber.

Op de achterbank van de taxi hielden ze elkaars hand vast en gaven elkaar een kus. Daarop zou de taxichauffeur plotseling kwaad zijn geworden en het stel hebben geïntimideerd.

Te weinig bewijs

De twee mannen gaven aan enorm te zijn geschrokken en deden daarom meteen aangifte. De chauffeur werd vervolgens verdacht van discriminatie, belediging en bedreiging.

Het OM heeft daarop de verklaringen van zowel de vermeende slachtoffers als de verdachte bestudeerd. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat er te weinig bewijs was dat de taxichauffeur daadwerkelijk strafbare feiten heeft gepleegd.  

'Gebreken in rechtssysteem'

'Onsmakelijk', vindt Luke. 'Er zal misschien geen hard bewijs zijn, maar ik weet wat er is gebeurd. Je riskeert door deze chauffeur gewoon rond te laten rijden dat deze misdaden tegen de gemeenschap worden herhaald.' Volgens hem laat dit 'de gebreken in het rechtssysteem zien'.

'We hebben er heel veel tijd in geïnvesteerd om het incident zo goed mogelijk te documenteren, omdat we voor rechtvaardigheid wilden zorgen', vertelt Luke.

Uber

'Ik vraag me af of Uber zich er comfortabel bij voelt dat zo'n chauffeur voor hen werkt', stelt Luke. 'We weten helemaal niet of hij nog steeds rondrijdt.' 

Wel heeft COC Nederland een bespreking gepland met Uber om over de kwestie te praten. De ontmoeting zal volgende maand plaatsvinden. 

Gerechtshof

Het stel kan nog steeds een klachtprocedure starten en de zaak voorleggen aan het gerechtshof in Amsterdam. Luke laat weten van plan te zijn om dat te gaan doen.

Whatsapp