Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'De balans tussen erfgoed en kunst lijkt volledig zoek'

29 november 2019, 17.02 uur · Aangepast 29 november 2019, 18.00 uur · Door Redactie

Zandzakken en houten stellages. De hele Oude Kerk staat er vol mee, als onderdeel van een tentoonstelling. Maar niet iedereen is er over te spreken, want van het originele karakter en meubilair blijft niet veel meer over.

Poems of Earthlings heet de tentoonstelling die op dit moment te zien is in de Oude Kerk. Er is gebruik gemaakt van zandzakken en houten stellages. Ook zijn alle ramen afgeplakt. 'Je ziet niets meer van wat de oude kerk bijzonder maakt. Het monumentale meubilair uit de 17e eeuw, er is niets meer van te zien,' zegt Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Ook Diederik Boomsma van het CDA is in zijn wiek geschoten: ' Het wordt nu gebruikt voor het tentoonstellen van moderne conceptuele kunstspelletjes. Daardoor is de monumentale charme dus niet meer zichtbaar.' Volgens Schoonenberg sneeuwt de kerk onder in het project. 'De balans tussen het erfgoed en de kunst lijkt volledig zoek te zijn. '

Het is niet de eerste keer dat er in de kerk een omstreden tentoonstelling plaatsvindt. Vorig jaar werd er in een van de ramen een rood raam geïnstalleerd. Ook toen waren veel mensen boos. Het rode raam zit er nog steeds in. 'Ik bedoel: red light district en dan een rood raam? Wat een niveau', stelt Boomsma. 

Zwaar gereedschap 

Om de tentoonstelling op te bouwen is er gebruik gemaakt van veel zwaar gereedschap. Er zijn dan ook zorgen over de fundering. 'Deze machines hebben rondgereden over de grafzerken. Deze kerk heeft een middeleeuwse roosterfundering, hij staat op kleef en niet op zand. De maximale belasting is volgens ons overschreden. Ook zijn er overal zandzakken neergezet. Het is een risico voor de fundering, dat je met dit gebouw niet mag nemen', vindt Schoonenberg.

Er moet actie komen 

Zowel Schoonenberg als Boomsma vinden dat er ingegrepen moet worden. De stichting Oude Kerk had volgens hen een taak om het gebouw te beschermen en zijn daar tekort geschoten. De bal ligt nu bij de gemeente volgens hen.  

Gisteren bleek al dat een kerstconcert niet door kan gaan vanwege de omvang van de tentoonstelling. Een woordvoerder van de Oude Kerk liet toen weten het jammer te vinden dat het concert niet doorgaat, maar wil verder niet ingaan op de kwestie.