Start van hoofdcontent

Stad

nl

Filosofische stoeptegels fleuren Amsterdam op

29 november 2019, 17.23 uur · Aangepast 30 november 2019, 09.22 uur · Door Redactie

Amsterdamse liefhebbers van filosofie hoeven niet ver meer te zoeken. Vanaf vandaag kunnen zij een filosofische tour midden in het centrum volgen. Nanda van Bodengraven is drie jaar bezig geweest met het project Vrijheid van Amsterdam. De stoeptegels liggen na vandaag op plekken waar bekende filosofen hebben gewoond en gewerkt. 

Onder andere Spinoza en Descartes hebben volgens van Bodegraven voor de vrijheid in onze stad gezorgd. ''Daar mogen wij best trots op zijn'', zegt van Bodegraven. Zij is initiatiefneemster van het project, wat mogelijk gemaakt is door het Humanisme Fonds Amsterdam (HFA). 

Democratie

De stoeptegels komen op 9 plekken in het centrum te staan. Volgens van Bodegraven is het belangrijk om hierbij stil te staan, 'omdat het ons wat leert over wie wij nu zijn. We hebben democratie, vrijheid van meningsuiting en nu zien we hoe Amsterdam daar een grote rol in gespeeld heeft.'

Audiotours

Het wordt mogelijk gemaakt om audiotours te beluisteren die je meer laten weten over de achtergrond van de filosofen. Van Bodegraven hoopt met de stoeptegels meer bewustzijn te creeëren over filosofie en de boodschap daarvan. De stoeptegels liggen er definitief. Voor wie een rondje wil lopen, kan hier terecht.