Start van hoofdcontent
NL
V

Leerlingen maken filmpjes over afval: 'We willen aan de wereld laten zien dat plastic niet goed is.'

2 december 2019, 16.11 uur · Aangepast 3 december 2019, 09.53 uur · Door Redactie

'Karma is een vis' is het winnende filmpje van het project 'Message in a bottle', van de gemeente Amsterdam. De leerlingen Kylian en Joël van het St. Ignatiusgymnasium maakten, net als talloze andere Amsterdamse middelbare scholieren, een filmpje over het zwerfafvalprobleem. Hun winnende filmpje werd afgelopen weekend getoond op IDFA.

'Heel vet', vinden Joël en Kyllian het dat hun filmpje gewonnen heeft: 'We hadden het echt niet verwacht maar zijn ontzettend blij.' In de jury zaten onder andere wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck en zanger Tim Douwsma. 

Interviews met onbekenden

At5's Amsterdam Informeert volgde verschillende Amsterdamse middelbare scholieren tijdens de opnames van hun filmpje over zwerfafval. De leerlingen van het praktijkcollege Kolom in Noord waren in groepjes druk in de weer met het maken van de filmpjes. 'We gaan een filmpje maken waarin er in een visstick plastic zit. We willen aan de wereld laten zien dat plastic niet goed is,' vertelt een leerling.

Er waren ontzettend veel ideeën, van interviews met onbekenden op straat, tot filmpjes voor een greenscreen. In totaal zijn er door de deelnemende scholen meer dan honderd filmpjes gemaakt. 

Nieuwe generatie

Jurylid Tim Douwsma is heel blij het met enthousiasme voor het project : 'Als kersverse vader vind ik het erg belangrijk om een schone wereld achter te laten voor mijn zoon Dez. Het is mooi om te zien dat ook de nieuwe generatie hier druk mee bezig is: daar is toch een beetje onze hoop op gevestigd,' aldus Douwsma.

Kijk voor het winnende filmpje en de andere inzendingen op: amsterdam.nl/schoonthemovie

Quote

Het is mooi om te zien dat ook de nieuwe generatie hier druk mee bezig is; daar is toch een beetje onze hoop op gevestigd."

Tim Douwsma

AT5