Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Omstreden OV-tariefverhoging volgende week besproken

4 december 2019, 07.20 uur · Aangepast 8 december 2019, 08.16 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De zogenoemde Regioraad van de Vervoerregio vergadert volgende week over de verhoging van het tarief voor het gebruik van het openbaar vervoer. 

Zo'n drie weken geleden werd bekend dat de prijs van een rit met de bus, tram of metro in 2020 met 2,23 procent stijgt. Dat leidde tot verontwaardigde reacties van veel politieke partijen. De VVD, Forum voor Democratie, DENK, ChristenUnie en Partij van de Ouderen stelden schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Samenwerkingsverband

Niet het stadsbestuur, maar de Vervoerregio gaat echter over de tarieven van het openbaar vervoer. De Vervoerregio is een samenwerkingsverband tussen vijftien gemeenten, waaronder Amsterdam. In de Regioraad zitten 51 leden, vooral raadsleden uit die gemeenten. SP-raadslid Tiers Bakker is ook lid van de Regioraad en hij heeft de tariefverhoging voor de vergadering op dinsdagavond 10 december op de agenda gezet.

Volgens Bakker gaat het niet om een tariefverhoging van 2,23 procent, maar om een verhoging van 3 procent. 'Het is een technisch verhaal, maar de tarieven voor de reizigers in Amsterdam stijgen daarmee zelfs harder dan de landelijke voorgestelde 'tariefindex'. (...) Omdat de tarieven van kaartjes voor dagjesmensen en toeristen niet worden verhoogd blijft Amsterdam binnen de landelijke bandbreedtes. Anders gezegd: de Amsterdammer betaalt.'

Absurd

Bakker noemt dat 'absurd' en 'niet uit te leggen', ook vanwege het klimaatbeleid van onder andere de gemeente Amsterdam. 'Wanneer we stappen moeten en willen zetten op het gebied van luchtkwaliteit dan moeten we mensen toch juist stimuleren om de bus te nemen en de auto te laten staan? Wat is de meerwaarde van een elektrische bus wanneer OV-reizigers de auto ingejaagd worden?'

Hij wil dat het bestuur van de Vervoerregio tekst en uitleg over de verhoging van het kilometertarief geeft en met plannen komt om diezelfde verhoging ongedaan te maken. Ook wil Bakker dat er bij minister Stientje van Veldhoven op wordt aangedrongen dat er meer geld gaat naar het openbaar vervoer.