Start van hoofdcontent

Stad

nl

Roep om vrijlating Daniel steeds luider: 'Hem vastzetten is afschuwelijk en niet uit te leggen'

5 december 2019, 22.34 uur · Aangepast 5 december 2019, 22.48 uur · Door Redactie

Vanuit verschillende hoeken wordt volop aandacht besteed aan de kwestie rond Amsterdammer Daniel Buter. Op social media gaan talloze berichten rond over de zaak en ook hebben Kamerleden om opheldering gevraagd. 

Daniel zit inmiddels drie weken in vreemdelingendetentie. Hij werd door de politie aangehouden omdat hij geen geldig paspoort heeft. Hij is geboren en getogen in Nederland. Op zijn derde vertrokken zijn ouders, geboren in de Dominicaanse Republiek, uit Nederland en lieten Daniel hier achter. Hij bleef wonen bij zijn oma in Noord.

'#WIJZIENDANIEL'

In de Tweede Kamer werden vandaag vragen gesteld aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid). SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat Daniel onmiddellijk wordt vrijgelaten en vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ook Lodewijk Asscher, partijleider van de PvdA, vindt dat Daniel op vrije voet moet staan. 'Een jongen van negentien die niemand iets heeft misdaan vastzetten vind ik een afschuwelijk idee en niet uit te leggen,' aldus Asscher tegen Radio EenVandaag.

Ook op social media is er veel aandacht voor Daniel. Tim Hofman besteedde vandaag in zijn online programma #BOOS aandacht aan de kwestie en startte de hashtag #WIJZIENDANIEL, die inmiddels trending is op Twitter.

Ondertussen is de petitie tegen de uitzetting van Daniel, die door zijn vrienden is gestart, meer dan 23.200 keer ondertekend. 

Vanmiddag sprak burgemeester Femke Halsema zich al uit tegen het vastzetten van Daniel en liet weten contact te hebben gezocht met staatssecretaris Broekers-Knol en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Ook heeft zij contact met de familie van Daniel.