Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kabinet verbiedt recreatief gebruik lachgas en plaatst middel onder Opiumwet

9 december 2019, 12.11 uur · Aangepast 9 december 2019, 12.28 uur · Door Redactie

Lachgas wordt verboden voor recreatief gebruik. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) plaatst het middel onder de Opiumwet na een zorgwekkend rapport over de gevolgen van het lachgasgebruik.

Volgens de staatssecretaris blijkt uit onderzoek dat zelfs beperkt gebruik van lachgas al tot serieuze gezondheidsrisico's kan leiden. 'We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren', aldus Blokhuis.

'Ballonnetje echt niet zo onschuldig'

'Een "ballonnetje" is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken. Maar we willen de aanbieders en gebruikers van lachgas, zoals het eigenlijk bedoeld is, hiermee niet onevenredig benadelen', aldus de staatssecretaris. 

Staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaan de komende periode in gesprek met zowel de ‘eigenlijke’ aanbieders en gebruikers zoals groothandels, detailhandels, horeca en gasproducenten, als ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast wordt bekeken hoe de beschikbaarheid van medicinaal lachgas in de zorg niet door de maatregel wordt geraakt.

Kwetsbare en onervaren gebruikers

De maatregelen volgen op een risicobeoordeling van het het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Uit het onderzoek blijkt dat het risico van lachgasgebruik 'substantieel' is. Bij excessief gebruik treden gezondheidsincidenten op, maar ook na een enkele keer kan al sprake zijn van ernstige neurologische schade in het geval iemand een vitamine B12-tekort heeft, aldus het rapport.

Het gebruik is volgens het CAM wijdverspreid; het gaat vooral om jongvolwassenen, waaronder veel kwetsbare, jonge en onervaren gebruikers. Bovendien leidt volgens de onderzoekers het gebruik tot een toenemende hoeveelheid overlast en problemen in het verkeer. Volgens het CAM is plaatsing onder de Opiumwet dan ook gerechtvaardigd.