Start van hoofdcontent
nl

Leerlingen schrijven massaal aan Nigeriaanse Nasu: "Hij raakte alles kwijt"

10 december 2019, 10.00 uur · Aangepast 10 december 2019, 14.46 uur · Door Redactie

 

Dear Nasu, I find you very brave'. Het is een tekst die op één van de kaarten staat die deze maand wordt verstuurd aan Nasu in Nigeria. De 5 havo-ers van het Montessori Lyceum in Amsterdam zijn in de pen geklommen voor Nasu, omdat hij twee jaar geleden zijn huis in Lagos kwijtraakte, samen met dertigduizend andere mensen. 

De regering wil de wijk van Nasu gebruiken voor nieuwbouw. Bulldozers walsten destijds de huizen plat, mensen werden beschoten zonder waarschuwing. Er vielen negen doden en vijftien mensen zijn nog steeds vermist. "Ik vind het best wel heftig: huizen in de fik steken, en niet mensen eerst weghalen", vertelt een leerlinge. "Hij raakte alles kwijt. Ik wil hem laten weten dat mensen aan hem denken."

Nasu maakt nu video's over de gebeurtenissen. Hij wil dat de Nigeriaanse autoriteiten een onderzoek instellen naar de uitzettingen en mensen weer onderdak geven. Met brieven hopen de leerlingen hem een hart onder de riem te steken.

Hel op aarde 

Dat het schrijven van brieven effect heeft, heeft de Nigeriaanse ex-gevangene Moses Akatugba ondervonden. Hij is eind november speciaal naar Nederland gekomen om zijn verhaal te vertellen. In de klas vertelt hij hoe werd gemarteld omdat hij telefoons zou hebben gestolen.

"De Nigeriaanse gevangenis is de hel op aarde", vertelt hij. Moses werd op zestienjarige leeftijd opgepakt omdat hij telefoons zou hebben gestolen. Na verschrikkelijke martelingen, waarbij hij werd geslagen en vingernagels werden uitgetrokken, bekent Moses. Hij krijgt de doodstraf. Dankzij 800.000 brieven wordt hij na acht jaar eindelijk vrijgelaten.  De leerlingen luisteren ademloos naar zijn verhaal dat hij openhartig vertelt. "De brieven die ik dagelijks kreeg, die hebben me in leven gehouden". zegt Moses.

De verhalen van Moses en Nasu komen zichtbaar binnen bij de leerlingen. "Het is best wel bizar gewoon dat mensen elkaar dit aandoen", zegt Abel. Een klasgenootje: "Het maakt best een grote indruk. Je weet er wel wat van, maar je hoort er niet zoveel over", zegt ze. Met persoonlijke brieven hopen de scholieren ook voor Nasu iets te kunnen betekenen. "You're a strong man, so stay strong. Dat heb ik geschreven", zegt Abel.

 

Quote

''Het maakt een grote indruk. Je weet er wel wat van, maar je hoort er niet zoveel over.''

Leerling Montessori Lyceum

Kom met Amnesty International in actie tijdens Write for Rights en schrijf bij jou in de buurt een brief tegen dit onrecht. Waar? Kijk op amnesty.nl/locaties